Tietoa ja työkaluja työnantajalle
Opastusta kausityöhön työnhakijalle

Huomaathan, että kausityö-tietopankin koonnut MY-Kausi -hanke on päättynyt 31.12.2022, eikä sivustoa ole päivitetty sen jälkeen. Osa tiedoista saattaa siis olla vanhentuneita. 

Maaseudun Yritysten kausityövoiman hankintaedellytysten parantaminen -hanke päättyy 31.12.2022

Lämmin kiitos kaikille yhteistyöstä – tutustu hankkeen tuotoksiin täällä Kausityön tietopankissa ja hyödynnä materiaalia. Jatkossa esimerkiksi kausityövoimaan liittyvissä viranomaisasioissa yhteyshenkilönä elinvoimajohtaja Päivi Nerg, MTK sekä henkilöstöön liittyvissä palveluissa Töitä Suomesta Oy:n Riikka Koskinen

Toivotamme kaikkea hyvää uudelle vuodelle ja kaudelle,
Kati & Natalia 

Kesätyönhaku on käynnistymässä

Sesonkiaikana Suomen vanhimpiin itsepoimintatiloihin kuuluva Iso-Hiiden kartanon tila työllistää eri pituisiksi jaksoiksi noin neljäkymmentä suomalaista sekä neljä vakituista ukrainalaista. Nuorimmat työntekijät ovat vasta 15-vuotiaita ja usein ensimmäisessä kesätyöpaikassaan, mutta mukana on myös vakituista ydinjoukkoa, heistä muutama eläkeiässä. Työnjohdolta työvoiman moninaisuus vaatii pelisilmää.
 
”Ei voi olettaa, että viisitoistavuotias jaksaisi tehdä kahdeksan tunnin työpäivää. Pitää myös ymmärtää, että nuorilla on työnteon lisäksi muitakin menoja, kuten rippikoulua ja matkoja perheen kanssa.”
 
Iso-Hiiden kartanon tilalle on joka vuosi saatu riittävästi työvoimaa, tosin hakijoiden määrä on vuosien varrella laskenut. Paikallisena kesätyön tarjoajana tilalla on merkitystä, koska mahdollisia työpaikkoja ei alaikäisille ole tarjolla liikaa.

Parasta rekrytointia on vanhojen työntekijöiden palaaminen ja suurlähettiläinä toimiminen uusille

Kausi toisensa jälkeen palaava työntekijä on paras mahdollinen, monilla eri tavoin. He myös puhuvat työpaikasta hyvää selän takana ja auttavat uusien työntekijöiden saamisessa. Samaan aikaan kannattaa varautua yllättäviin tilanteisiin – suunnitella, miten ratkaista työvoimatarpeet tarvittaessa. Ensi kausi lähestyy täynnä epävarmuustekijöitä. Työpaikan veto- ja pitovoima ovat molemmat tärkeitä. 

Tule kuulemaan lisää veto- ja pitovoimasta Yritysbrändäyksen työpajaan 24.11. klo 14 alkaen. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä MY-kausi -hankkeen ja Kokka kohti tulevaisuuden Etelä-Savoa (ESR) -hankkeen kanssa. Osallistua voi myös muualta Suomesta, etenkin alkuosuuteen (45 min), jälkimmäinen osuus on suunnattu enemmän eteläsavolaisille yrityksille. 

Tilaisuuden materiaali – pohdittavaa oman yrityksesi brändistä! Vinkt eri kohderyhmien rekrytointiin ja kanaviin löydät täältä Kausityön tietopankista. 

Tutustu lisäksi IMAGO-valmennukseen joka on maksuton valmennuspalvelu Suomessa toimiville yrityksille, jotka haluavat kehittää työnantajakuvaansa, rekrytointiosaamistaan ja monimuotoisuutta tukevia johtamistaitoja. Lue lisää valmennuksesta.

Varaudu ja valmistaudu -webinaari 1.12.2022: Rekrytointi Suomesta ja ulkomailta, mitä huomioida?

Webinaari toteutettiin yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan HYMYT-hankkeen kanssa. Katso tallenne tästä

Ohjelmassa: 
 
✔ Rekrytoinnin suunnittelu, mistä lähteä liikkeelle?/Töitä Suomesta Oy
✔ Startup Refugeesin palvelut yrittäjille/Startup Refugees
✔ Ulkomaiset työntekijät ja verotus/Verohallinto
✔ Työnantajan Enter Finlandin käyttö/ Maahanmuuttovirasto (osuus alkaa n. 15.15)

Marjatilan sesonki voi kestää puolet vuodesta

Alanteen tilalla Paimiossa on onnistuttu luomaan erilaisia urapolkuja työntekijöille tuotantoratkaisujen, pitkän kasvukauden ja yhteistyöyritysten avulla. 

Tila työllistää vakituisesti kolmisenkymmentä henkeä, minkä lisäksi kasvukaudeksi palkataan vuosittain 170 kausityöntekijää. Myös kausityöntekijöiden osalta panostetaan jatkuvuuteen, ja vuosittain heistä onkin uusia vain parikymmentä prosenttia.
 
Kausityöntekijöistä suuri osa tulee ulkomailta: Ukrainasta, Vietnamista ja Thaimaasta. Rekrytoinnin hajauttaminen useampaan maahan jakaa riskiä, jos jostain maasta työntekijät eivät pääse tulemaan.

Syksyn Varaudu ja valmistaudu -webinaarit käynnistyvät: Euroopan rekrytointi 

Aiheenamme oli 21.9. Euroopan rekrytoinnit: EU- ja ETA-maiden rekrytointi ja EURES-palvelut sekä Euroopan muut maat. EURES-asiantuntija Taina Tuovinen kertoo EURES-palvelun  mahdollisuuksista. Esimerkiksi satakuntalaiselle Anttilan tilalle löytyi aikanaan EURES-palveluiden avulla Romaniasta kausityöntekijöitä, jotka ovat palanneet vuosi toisensa jälkeen tilalle töihin. Lisäksi kuultiin Euroopan muiden maiden rekrytoinneista, esimerkkejä Töitä Suomesta Oy:n toimeksiannoista. Katso tallenne (n. 40 min)

Tilapäinen suojelu ja asuminen kauden päättyessä

Kannattaa olla mahdollisimman pian yhteydessä lähimpään vastaanottokeskukseen ja alkaa käydä keskustelua siitä, kuinka paljon tilalla on majoittujia ja kuinka monelle pitäisi majapaikka löytyä. Asunto voi löytyä omasta tai lähikunnasta. Myös vastaanottokeskuksista löytyy tilaa.

Mikäli tilalla on kuntamalliin soveltuvia asuntoja, ota yhteys kuntaan ja kysy mahdollisuutta järjestää työntekijöidenne ja heidän perheidensä asuminen kunnan vuokraamina asunnoissa tilalla. 

Varmista työntekijöiden riittävyys yhteistyön ja verkostojen avulla

Työnantajien välinen yhteistyö eri alueiden ja tuotantosuuntien välillä on erityisen arvokasta, kun työntekijöistä on pulaa. Kannattaa verkostoitua aktiivisesti. Hyödynnä esimerkiksi kausityövoimahankkeen Facebook-ryhmää – kysy, kerro ja jaa muiden työnantajien kanssa. Ryhmä on avoin kaikille kausityöntekijöitä työllistäville työnantajille, tule mukaan! >

Seasonal jobs in Finland (toinen kausityövoimahankkeen ryhmä) on avoin nyt myös työnantajille. Voit ilmoittaa paikoista suoraan ryhmässä. Muista vastata kysymyksiin postauksissa. Ryhmässä on myös muita ulkomaisia ja kotimaisia työnhakijoita kuin ukrainalaisia. 

Ukrainalaiset ja muutkin ulkomaalaiset löytävät työpaikat monesti omien verkostojensa ja sosiaalisen median kautta. Tutustu eri sosiaalisen median ryhmiin Suomessa ja muissa maissa. Olemme koonneet ne tänne.

Vastauksia Ukrainan tilanteesta

Turvallisen rekrytoinnin tarkistuslista

Mitä työnantajan tulee muistaa ulkomaisen työvoiman rekrytoinnissa ja perehdyttämisessä? Mitkä ovat työntekijöiden hyväksikäytön tunnusmerkit ja mitä pitää tehdä, jos ongelmia ilmenee? Näihin kysymyksiin maatalous- ja puutarha-alan työnantajat saavat vastauksia tuoreen tarkistuslistan avulla.

Kausitöihin tulevat kolmansien maiden kansalaiset 

Kolmansien maiden maista Suomeen töihin tuleminen vaatii eniten ”paperityötä” ja huomioita myös työnantajalta. 

Varmista vanhojen työntekijöiden paluu

  • Kannattaa jättää jälkeensä suurlähettiläitä, jotka kertovat toisille työpaikasta hyvää ja helpottavat uusien työntekijöiden saamista. Työvoimavoittoisessa kausityössä vaihtuvuutta on joka tapauksessa jonkin verran.
  • Suunnittele, varaudu ja valmistaudu erilaisiin tilanteisiin ja tee rekrytointia monipuolisesti. Viime vuosien kriisit ovat osoittaneet kausityövoimamme haavoittuvaisuuden. 
  • Olemme laatineet kauden loppuun muistion työnantajalle ja työntekijälle (ukrainaksi, venäjäksi, englanniksi) – jälkimmäisessä kysytään kiinnostusta palata seuraavalle kaudelle. 
  • Mahdollista työntekijöille kausityöluvan haku ilman välittäjää – auta ja/tai hyödynnä esimerkiksi kokoamiamme ja kääntämiämme ohjeita eri lupien hakuun ja vastaa työnhakijoiden yhteydenottoihin. 

Uusien työntekijöiden rekrytointi

  • Kun käytät rekrytointi- tai henkilöstöpalveluita, käytä vain asianmukaisia ja laillisesti toimivia tahoja. 
  • Maksun periminen työntekijältä työnvälityksestä tai työpaikasta on Suomessa kiellettyä. Turvallisen rekrytoinnin tarkistuslista auttaa tunnistamaan riskejä.
  • Miten varmistat, että työntekijöiden oikeudet toteutuvat? Kuinka kauan yritys on ollut olemassa, keitä sen taustahenkilöt ovat? Onko yrityksen toiminnassa ollut ongelmia aiemmin? Miten he löytävät ja rekrytoivat työntekijät? 
  • Suomalaiset henkilöstöpalveluyritykset auttavat myös kolmansista maista rekrytoitaessa. 
  • Kausityöntekijä voi olla myös vuokratyöntekijä – käyttäjäyrityksen tiedot ilmoitetaan tässäkin tapauksessa työlupaa haettaessa Maahanmuuttovirastoon.

Työlupahakemukset (kausityötodistus, kausityöoleskelulupa) kannattaa tehdä sähköisesti  Enter Finland -järjestelmässä. Katso aina viimeisimmät ohjeet ja käytettävät lomakkeet Maahanmuuttoviraston (tai edustuston, jos viisumi) sivulta. Kattavat ohjeet kausityöntekijän työnantajalle Maahanmuuttoviraston sivuilla. Viisumien hausta (sekä oleskekelulupiin liittyvästä asioinnista lähtömaissa)  lisätietoa kunkin Suomen edustuston sivuilta. 

Työnantajana sinulla on velvollisuus säilyttää työntekijän tiedot neljä vuotta työsuhteen päättymisen jälkeen ja toimittaa tieto ulkomaisesta työntekijästä TE-toimistolle. Ilmoituksen voi tehdä myös työnantajan Enter Finlandissa.

Ukrainan sotaa pakenevien työllistämisen toimia on koottu omalle sivulleen  

Kotimaisen työvoiman rekrytointi

  • Työnantajan positiivinen näkyvyys vauhdittaa kotimaan rekrytointia. Kannattaa panostaa informatiiviseen työpaikkailmoitukseen eri kanavissa, mutta myös työnantajakuvan rakentamiseen ja tilan markkinointiin ympäri vuoden. Tästä on hyötyä rekrytoi työntekijöitä mistä maasta tai millä tavoilla tahansa. Voit hankkia myös maksullista mainontaa some-kanavissa, pienelläkin panoksella tavoittaa jo suuren määrän valikoituja silmäpareja. 

  • Mikäli tarjoat kesätöitä opiskelijoille tai koululaisille, on hyvä ottaa yhteyttä suoraan paikallisiin oppilaitoksiin (opintojenohjaajat, työelämä- tai urapalvelut) sekä kertoa työpaikoista esim. Facebookissa paikallisissa ryhmissä (”puskaradiot”), tilan omilla Facebook- ja nettisivuilla, Instagramissa. 

  • Voit hankkia mainostilaa myös esimerkiksi opiskelijoiden käyttämästä Frank-sovelluksesta jos tilalla on tarjolla majoitusta ja etsit laajemmin kuin vain paikallisia tekijöitä. Sovellus tavoittaa yli 100 000 opiskelijaa.
 
  • Oppilaitosyhteistyötä on hyvä pohtia myös pitkäjänteisesti tarjoamalla työssäoppimis- ja oppisopimusmahdollisuuksia nuorille. Opiskelijat voivat suorittaa opintoja myös lyhyt- ja kesäoppisopimuksella. Huomioi myös esimerkiksi markkinointiosaamisen mahdollisuudet, opinnäytetöinä tai kesätyönä alaa opiskelevalle nuorelle. Nuori voi tuottaa sisältöä tilalta esimerkiksi osana myynti- ja asiakaspalvelutehtäviä.
 
  • Suomessa on toimialoja, joiden työntekijät ovat lomautettuja kesäisin (esimerkiksi koulujen kiinteistöhuolto, keittiöhenkilökunta). Mieti yhteistyömahdollisuuksia sellaisten toimijoiden kuin muun muassa ISS kanssa.
 
  • Osa talvisesongin työntekijöistä siirtyy pohjoisesta muualle Suomeen kesäksi töihin. Yhteistyö Pohjois-Suomen työnantajien kanssa sekä luonnollisesti eri tuotantosuuntia edustavien tilojen välillä, paikkakunnalla ja/tai eri alueiden välillä.
 
  • Eläkeläiset ja osatyökykyiset muodostavat myös pitkälti käyttämättömän voimavaran maaseudun eri tehtäviin kuten esimerkiksi asiakaspalveluun.
 
  • Osatyökykyisten palkkaamisen tueksi voit saada työolosuhteiden järjestelytukea (linkki vie Työmarkkinatorille, siellä Monimuotoinen työyhteisö -otsikon alla lisätietoa >). 
 
  • Varmista avainpelaajien saatavuutta kasvattamalla kotimaisista työntekijöistä esimerkiksi työnjohtajia, kymppejä, kausityöhön.
 

 

EU- ja ETA-maiden kansalaiset 

  • EU- ja ETA-maiden kansalaiset saavat työskennellä Suomessa ilman työntekijän oleskelulupaa.
  • EU-kansalaisten, Liechtensteinin ja Sveitsin kansalaisten on rekisteröitävä oleskeluoikeutensa Maahanmuuttovirastossa, jos oleskelu Suomessa kestää yli 3 kuukautta.
  • Pohjoismaiden kansalaisten tulee rekisteröidä oleskelunsa maistraatissa.

EURES (European Employment Services) on kattava eurooppalainen yhteistyöverkosto ja laadukas julkinen palvelu, jonka avulla työnantajat ja työntekijät kohtaavat helpommin koko Euroopan alueella. Palvelu auttaa rekrytoinnissa Euroopasta. EURES-palvelu on maksutonta, palveluneuvojat työskentelevät TE-palveluissa. 

EURES järjestää rekrytointitapahtumia verkossa sekä paikan päällä eri maissa, joihin osallistumista kannattaa harkita. Esimerkiksi European Job Day -verkkotapahtumissa tavoitat tuhansia työnhakijoita eri maista. Oman TE-toimistosi EURES-neuvoja kertoo mielellään lisää. 

 Voit palkata myös ulkomaisen harjoittelijan (EU-maat, oppilaitosyhteistyö).

Työpaikoista voi ilmoittaa myös eri maiden rekrytointisivustoilla ja some-ryhmissä, itse tai rekrytointipalveluiden avulla (missä maassa ja kanavissa sovitte työpaikkaa ilmoitettavan). Lisätietoja EURES-palvelusta sekä linkkejä esimerkiksi eri Facebook-ryhmiin sivulla (jolla olet juuri, klikkaa tämä laatikko kiinni). 

Suomessa olevat ulkomaalaiset 

  • Mikäli tarjoat kesätöitä Suomessa opiskeleville kansainvälisille opiskelijoille, on hyvä ottaa yhteyttä suoraan paikallisiin oppilaitoksiin (opintojenohjaajat, työelämä- tai urapalvelut). Opiskelijan oleskeluluvalla saa tehdä ansiotyötä rajallisesti, kun oppilaitoksessa ei järjestetä varsinaista opetusta. Töitä voi tehdä 30 tuntia viikossa. Työnteko voi ylittyä joinakin viikkoina, kunhan se on vuoden lopussa keskimäärin 30 tuntia viikossa. Tähän tuli muutos 5/2022. Lue lisää
  • Pakolaisten, turvapaikanhakijoiden ja muiden maahanmuuttajien rekrytoinnissa ota muun rekrymarkkinoinnin rinnalla yhteyttä esimerkiksi vastaanottokeskukseen tai StartUp Refugees-organisaatioon. Startup Refugeesin työnvälitys ja muut palvelut ovat työnantajalle maksuttomia. Järjestö tukee pakolaisia, turvapaikanhakijoita ja muita maahanmuuttajia työllistymisessä ja yrittäjyydessä ympäri Suomea.

  • Turvapaikanhakijalla on oikeus työntekoon kolme tai kuusi kuukautta sen jälkeen, kun hän on hakenut turvapaikkaa Suomesta.

  • Erilaiset oleskeluluvat ja työnteko-oikeus, lue lisää. Tarkista tarvittaessa aina työnteko-oikeus Migrin työnantajien asiakaspalvelusta
  • Tilapäistä suojelua hakeva saa työnteko-oikeuden rekisteröityään tilapäisen suojelun hakemuksensa. Tilapäistä suojelua saavan palkkaaminen, lisätietoa ja ohjeet (esim. palkanmaksuun) Migrin sivuilla

  • Olemme koonneet erilaiset toimet Ukrainan sotaa pakenevien rekrytointiin erilliselle sivulle.  Työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautunut, tilapäistä suojelua saava, voi olla oikeutettu palkkatukeen. Ole yhteydessä TE-toimiston työnantaja- ja yrityspalveluihin ennen työsuhteen alkua!