Iso-Hiiden kartanon marjatila työllistää paikallisia

22.12.2022

Iso-Hiiden kartanon tilalla kausityöntekijöiden tehtäviin kuuluu myös asiakaspalvelua. Siksi pääosa työntekijöistä on suomalaisia – joukkoon mahtuu niin koululaisia, opiskelijoita kuin muutama eläkeläinenkin.

Iso-Hiiden kartanon marjatilan parkkipaikalla seisoo monta autoa, vaikka tilan päätuotteen mansikan satokausi on jo ohi. Nyt poimitaan vadelmaa ja pensasmustikkaa, jotka houkuttelevat kesälomien päättymisen jälkeen etupäässä eläkeläisiä itsepoimijoita.

”Sitä luulee kokemuksesta tietävänsä, milloin asiakkaat saapuvat, mutta aina tulee yllätyksiä. Vilkkauteen vaikuttaa tietysti sää mutta myös esimerkiksi se, mitä ihmiset lukevat mediasta”, tilan emäntä Tiina Hiidenkari sanoo.

Hiidenkarin isovanhemmat ostivat tilan 1930-luvulla, ja toimintaa jatkoivat vanhemmat ja sen jälkeen Hiidenkari itse. Nykyään myös Hiidenkarin aikuinen poika on mukana tilan töissä.

”Meillä itsepoimijat pääsevät poimimaan samoja marjoja kuin työntekijätkin sen sijaan, että tekisivät jälkipoimintaa. Hyvällä ohjeistuksella rivit poimitaan järjestyksessä ja tarkasti”, Tiina Hiidenkari kertoo.

Marjanviljelyyn tilalla siirryttiin 80-luvulla. Tavoitteena on, että marjoista 80–90 prosenttia myytäisiin asiakkaiden itsepoimintana. Tilalla onkin panostettu itsepalveluasiakkaiden viihtyvyyteen. Poimijoille lainataan jakkaroita, heitä kuljettaa pelloille traktorivankkuri, ja lapsiperheitä varten löytyy leikkipaikka. Virkistystä saa kahviosta, jonka toiminta on toistaiseksi ulkoistettu.

”Emme poimi lainkaan marjoja myytäväksi tukkuihin tai kauppoihin vaan ainoastaan sen verran, mitä samana päivänä menee kaupaksi suoraan tilalta.”

Iso-Hiiden kartanon omat limonadit ja mehut valmistetaan ulkoistettuna hävikkimarjoja hyödyntäen.

Nuorimmat työntekijät 15-vuotiaita

Sesonkiaikana tila työllistää eri pituisiksi jaksoiksi noin neljäkymmentä suomalaista sekä neljä vakituista ukrainalaista. Kausityöntekijöistä osa tekee poimimisen, kitkemisen ja istuttamisen lisäksi asiakaspalvelua, kuten marjojen myymistä sekä itsepoimijoiden opastusta.

”Emme missään nimessä pystyisi pyörittämään toimintaa pelkästään ulkomaalaistyövoimalla, koska täällä pitää osata suomea”, Hiidenkari sanoo.

Nuorimmat työntekijät ovat vasta 15-vuotiaita ja usein ensimmäisessä kesätyöpaikassaan, mutta mukana on myös vakituista ydinjoukkoa, heistä muutama eläkeiässä. Työnjohdolta työvoiman moninaisuus vaatii pelisilmää.

”Ei voi olettaa, että viisitoistavuotias jaksaisi tehdä kahdeksan tunnin työpäivää. Pitää myös ymmärtää, että nuorilla on työnteon lisäksi muitakin menoja, kuten rippikoulua ja matkoja perheen kanssa.”

Marjoja poimitaan urakkapalkan sijaan tuntipalkalla, koska kokemuksen kautta on todettu, että siten saadaan paljon parempaa laatua.

Iso-Hiiden kartanolla on viljelty pensasmustikkaa parikymmentä vuotta. Tilan lajikkeet ovat Aino ja Alvar.

Reippaita ja motivoituneita nuoria

Iso-Hiiden kartanon tilalle on joka vuosi saatu riittävästi työvoimaa, tosin hakijoiden määrä on vuosien varrella laskenut. Paikallisena kesätyön tarjoajana tilalla on merkitystä, koska mahdollisia työpaikkoja ei alaikäisille ole tarjolla liikaa.

Tiina Salmela on Iso-Hiiden tilalla töissä kolmatta kesää ja tekee kaikkia tilan töitä. Kausi alkaa huhtikuussa pensasmustikan leikkauksella ja rikkaruohojen kitkennällä, ja myöhemmin kesällä työnä on marjanpoiminnan lisäksi asiakaspalvelua. Kaikkiaan kausi kestää vuodessa 5–6 kuukautta.

Hiidenkari julkaisee ilmoituksen kausityöpaikoista helmi-maaliskuun vaihteessa tilan omilla kotisivuilla sekä TE-palveluiden järjestelmässä.

”Meille töihin päästäkseen täytyy olla valmis tekemään kaikenlaisia töitä. Pitää myös olla joustavuutta työn ajankohdassa. Esimerkiksi tänä vuonna mansikan satokausi alkoi yli kaksi viikkoa viime vuodesta myöhässä. Aina joku haluaisi tulla vaikka vain viikoksi, mutta se ei onnistu.”

Pääsääntöisesti valitut nuoret ovat Hiidenkarin mukaan olleet reippaita ja motivoituneita.

”Minusta on ikävää, jos suomalaisia nuoria haukutaan työntekijöinä. Toki tiloilla, joilla koko toiminta on kiinni poimitun marjan määrästä ja sen myynnistä eikä perustu itsepoimintaan, on erilaiset tarpeet. Silloin ehkä halutaan poimijoilta ennen kaikkea tehokkuutta.”

 

Teksti ja kuvat: Jaana Tapio

Lue lisää henkilöstöön ja työnantajuuteen liittyvistä aiheista

Vinkkejä nuorten rekrytointiin

On hyvä ottaa yhteyttä suoraan paikallisiin oppilaitoksiin (opintojenohjaajat, työelämä- tai urapalvelut) sekä kertoa työpaikoista esim. Facebookissa paikallisissa ryhmissä ("puskaradiot"), tilan omilla Facebook- ja nettisivuilla, Instagramissa, Duunitorin Kesätyöt -sivustolla. Voit hankkia mainostilaa myös esimerkiksi opiskelijoiden käyttämästä Frank-sovelluksesta jos tilalla on tarjolla majoitusta ja etsit laajemmin kuin vain paikallisia tekijöitä. Sovellus tavoittaa yli 100 000 opiskelijaa. Oppilaitosyhteistyötä on hyvä pohtia myös pitkäjänteisesti tarjoamalla työssäoppimis- ja oppisopimusmahdollisuuksia nuorille. Opiskelijat voivat suorittaa opintoja myös lyhyt- ja kesäoppisopimuksella. Huomioi esimerkiksi markkinointiosaamisen mahdollisuudet, opinnäytetöinä tai kesätyönä alaa opiskelevalle nuorelle.

Kiinnostaako yhteistyö?

Teemme yhteistyötä mm. TE-palveluiden, viranomaisten ja muiden hankkeiden kanssa. Kokoamme sivustolle eri tahojen tarjoamaa tietoa ja yhteystietoja työnantajille ja -tekijöille. Ota yhteyttä, jos haluat olla mukana

Hankkeen toteuttajat

Hankkeen rahoittajat

Kausitöihin tulevat kolmansien maiden kansalaiset 

Kolmansien maiden maista Suomeen töihin tuleminen vaatii eniten ”paperityötä” ja huomioita myös työnantajalta. 

Varmista vanhojen työntekijöiden paluu

  • Kannattaa jättää jälkeensä suurlähettiläitä, jotka kertovat toisille työpaikasta hyvää ja helpottavat uusien työntekijöiden saamista. Työvoimavoittoisessa kausityössä vaihtuvuutta on joka tapauksessa jonkin verran.
  • Suunnittele, varaudu ja valmistaudu erilaisiin tilanteisiin ja tee rekrytointia monipuolisesti. Viime vuosien kriisit ovat osoittaneet kausityövoimamme haavoittuvaisuuden. 
  • Olemme laatineet kauden loppuun muistion työnantajalle ja työntekijälle (ukrainaksi, venäjäksi, englanniksi) – jälkimmäisessä kysytään kiinnostusta palata seuraavalle kaudelle. 
  • Mahdollista työntekijöille kausityöluvan haku ilman välittäjää – auta ja/tai hyödynnä esimerkiksi kokoamiamme ja kääntämiämme ohjeita eri lupien hakuun ja vastaa työnhakijoiden yhteydenottoihin. 

Uusien työntekijöiden rekrytointi

  • Kun käytät rekrytointi- tai henkilöstöpalveluita, käytä vain asianmukaisia ja laillisesti toimivia tahoja. 
  • Maksun periminen työntekijältä työnvälityksestä tai työpaikasta on Suomessa kiellettyä. Turvallisen rekrytoinnin tarkistuslista auttaa tunnistamaan riskejä.
  • Miten varmistat, että työntekijöiden oikeudet toteutuvat? Kuinka kauan yritys on ollut olemassa, keitä sen taustahenkilöt ovat? Onko yrityksen toiminnassa ollut ongelmia aiemmin? Miten he löytävät ja rekrytoivat työntekijät? 
  • Suomalaiset henkilöstöpalveluyritykset auttavat myös kolmansista maista rekrytoitaessa. 
  • Kausityöntekijä voi olla myös vuokratyöntekijä – käyttäjäyrityksen tiedot ilmoitetaan tässäkin tapauksessa työlupaa haettaessa Maahanmuuttovirastoon.

Työlupahakemukset (kausityötodistus, kausityöoleskelulupa) kannattaa tehdä sähköisesti  Enter Finland -järjestelmässä. Katso aina viimeisimmät ohjeet ja käytettävät lomakkeet Maahanmuuttoviraston (tai edustuston, jos viisumi) sivulta. Kattavat ohjeet kausityöntekijän työnantajalle Maahanmuuttoviraston sivuilla. Viisumien hausta (sekä oleskekelulupiin liittyvästä asioinnista lähtömaissa)  lisätietoa kunkin Suomen edustuston sivuilta. 

Työnantajana sinulla on velvollisuus säilyttää työntekijän tiedot neljä vuotta työsuhteen päättymisen jälkeen ja toimittaa tieto ulkomaisesta työntekijästä TE-toimistolle. Ilmoituksen voi tehdä myös työnantajan Enter Finlandissa.

Ukrainan sotaa pakenevien työllistämisen toimia on koottu omalle sivulleen  

Kotimaisen työvoiman rekrytointi

  • Työnantajan positiivinen näkyvyys vauhdittaa kotimaan rekrytointia. Kannattaa panostaa informatiiviseen työpaikkailmoitukseen eri kanavissa, mutta myös työnantajakuvan rakentamiseen ja tilan markkinointiin ympäri vuoden. Tästä on hyötyä rekrytoi työntekijöitä mistä maasta tai millä tavoilla tahansa. Voit hankkia myös maksullista mainontaa some-kanavissa, pienelläkin panoksella tavoittaa jo suuren määrän valikoituja silmäpareja. 

  • Mikäli tarjoat kesätöitä opiskelijoille tai koululaisille, on hyvä ottaa yhteyttä suoraan paikallisiin oppilaitoksiin (opintojenohjaajat, työelämä- tai urapalvelut) sekä kertoa työpaikoista esim. Facebookissa paikallisissa ryhmissä (”puskaradiot”), tilan omilla Facebook- ja nettisivuilla, Instagramissa. 

  • Voit hankkia mainostilaa myös esimerkiksi opiskelijoiden käyttämästä Frank-sovelluksesta jos tilalla on tarjolla majoitusta ja etsit laajemmin kuin vain paikallisia tekijöitä. Sovellus tavoittaa yli 100 000 opiskelijaa.
 
  • Oppilaitosyhteistyötä on hyvä pohtia myös pitkäjänteisesti tarjoamalla työssäoppimis- ja oppisopimusmahdollisuuksia nuorille. Opiskelijat voivat suorittaa opintoja myös lyhyt- ja kesäoppisopimuksella. Huomioi myös esimerkiksi markkinointiosaamisen mahdollisuudet, opinnäytetöinä tai kesätyönä alaa opiskelevalle nuorelle. Nuori voi tuottaa sisältöä tilalta esimerkiksi osana myynti- ja asiakaspalvelutehtäviä.
 
  • Suomessa on toimialoja, joiden työntekijät ovat lomautettuja kesäisin (esimerkiksi koulujen kiinteistöhuolto, keittiöhenkilökunta). Mieti yhteistyömahdollisuuksia sellaisten toimijoiden kuin muun muassa ISS kanssa.
 
  • Osa talvisesongin työntekijöistä siirtyy pohjoisesta muualle Suomeen kesäksi töihin. Yhteistyö Pohjois-Suomen työnantajien kanssa sekä luonnollisesti eri tuotantosuuntia edustavien tilojen välillä, paikkakunnalla ja/tai eri alueiden välillä.
 
  • Eläkeläiset ja osatyökykyiset muodostavat myös pitkälti käyttämättömän voimavaran maaseudun eri tehtäviin kuten esimerkiksi asiakaspalveluun.
 
  • Osatyökykyisten palkkaamisen tueksi voit saada työolosuhteiden järjestelytukea (linkki vie Työmarkkinatorille, siellä Monimuotoinen työyhteisö -otsikon alla lisätietoa >). 
 
  • Varmista avainpelaajien saatavuutta kasvattamalla kotimaisista työntekijöistä esimerkiksi työnjohtajia, kymppejä, kausityöhön.
 

 

EU- ja ETA-maiden kansalaiset 

  • EU- ja ETA-maiden kansalaiset saavat työskennellä Suomessa ilman työntekijän oleskelulupaa.
  • EU-kansalaisten, Liechtensteinin ja Sveitsin kansalaisten on rekisteröitävä oleskeluoikeutensa Maahanmuuttovirastossa, jos oleskelu Suomessa kestää yli 3 kuukautta.
  • Pohjoismaiden kansalaisten tulee rekisteröidä oleskelunsa maistraatissa.

EURES (European Employment Services) on kattava eurooppalainen yhteistyöverkosto ja laadukas julkinen palvelu, jonka avulla työnantajat ja työntekijät kohtaavat helpommin koko Euroopan alueella. Palvelu auttaa rekrytoinnissa Euroopasta. EURES-palvelu on maksutonta, palveluneuvojat työskentelevät TE-palveluissa. 

EURES järjestää rekrytointitapahtumia verkossa sekä paikan päällä eri maissa, joihin osallistumista kannattaa harkita. Esimerkiksi European Job Day -verkkotapahtumissa tavoitat tuhansia työnhakijoita eri maista. Oman TE-toimistosi EURES-neuvoja kertoo mielellään lisää. 

 Voit palkata myös ulkomaisen harjoittelijan (EU-maat, oppilaitosyhteistyö).

Työpaikoista voi ilmoittaa myös eri maiden rekrytointisivustoilla ja some-ryhmissä, itse tai rekrytointipalveluiden avulla (missä maassa ja kanavissa sovitte työpaikkaa ilmoitettavan). Lisätietoja EURES-palvelusta sekä linkkejä esimerkiksi eri Facebook-ryhmiin sivulla (jolla olet juuri, klikkaa tämä laatikko kiinni). 

Suomessa olevat ulkomaalaiset 

  • Mikäli tarjoat kesätöitä Suomessa opiskeleville kansainvälisille opiskelijoille, on hyvä ottaa yhteyttä suoraan paikallisiin oppilaitoksiin (opintojenohjaajat, työelämä- tai urapalvelut). Opiskelijan oleskeluluvalla saa tehdä ansiotyötä rajallisesti, kun oppilaitoksessa ei järjestetä varsinaista opetusta. Töitä voi tehdä 30 tuntia viikossa. Työnteko voi ylittyä joinakin viikkoina, kunhan se on vuoden lopussa keskimäärin 30 tuntia viikossa. Tähän tuli muutos 5/2022. Lue lisää
  • Pakolaisten, turvapaikanhakijoiden ja muiden maahanmuuttajien rekrytoinnissa ota muun rekrymarkkinoinnin rinnalla yhteyttä esimerkiksi vastaanottokeskukseen tai StartUp Refugees-organisaatioon. Startup Refugeesin työnvälitys ja muut palvelut ovat työnantajalle maksuttomia. Järjestö tukee pakolaisia, turvapaikanhakijoita ja muita maahanmuuttajia työllistymisessä ja yrittäjyydessä ympäri Suomea.

  • Turvapaikanhakijalla on oikeus työntekoon kolme tai kuusi kuukautta sen jälkeen, kun hän on hakenut turvapaikkaa Suomesta.

  • Erilaiset oleskeluluvat ja työnteko-oikeus, lue lisää. Tarkista tarvittaessa aina työnteko-oikeus Migrin työnantajien asiakaspalvelusta
  • Tilapäistä suojelua hakeva saa työnteko-oikeuden rekisteröityään tilapäisen suojelun hakemuksensa. Tilapäistä suojelua saavan palkkaaminen, lisätietoa ja ohjeet (esim. palkanmaksuun) Migrin sivuilla

  • Olemme koonneet erilaiset toimet Ukrainan sotaa pakenevien rekrytointiin erilliselle sivulle.  Työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautunut, tilapäistä suojelua saava, voi olla oikeutettu palkkatukeen. Ole yhteydessä TE-toimiston työnantaja- ja yrityspalveluihin ennen työsuhteen alkua!