Ulkomaisen työntekijän erilaiset luvat ja työnteko-oikeus

Ulkomaalaisten työnteko-oikeus Suomessa määräytyy kansalaisuuden mukaan. Työnantajan on varmistuttava siitä, että ulkomaalaisella työntekijällä on vaadittava työntekijän oleskelulupa tai että hän ei tarvitse oleskelulupaa. Ulkomaisen työntekijän (kolmannet maat) ja turvapaikanhakijan työnteko-oikeuden tulee olla voimassa. Työnantaja voi syyllistyä rikkomukseen tai rikokseen, jos hän pitää palveluksessaan ulkomaalaisen, jolla ei ole oikeutta työntekoon.

Ulkomaisen työntekijän palkkaaminen EU:n ulkopuolelta

Ohjeita kausityönantajalle

Työsuojeluhallinnon ohjeet ulkomaisen työntekijän työnantajana >

Maahanmuuttoviraston ohjeet: 

Ohjeita työntekijälle

Kausityöluvat

Kausityöluvan ja kausityötodistuksen hakeminen poikkeavat oleskeluluvan hakemisesta. Kausityöllä tarkoitetaan työtä maatalouden ja matkailun alalla, jota tehdään tiettyinä vuodenaikoina. 

Maatalouden alan kausityötä ovat seuraavat valtioneuvoston asetuksen (966/2017) toimialaluokituksen TOL 2008 mukaiset toimialat:

  1. A 01 Kasvinviljely ja kotieläintalous ja niihin liittyvät palvelut, ei kuitenkaan A 017 Metsästys ja sitä palveleva toiminta;
  2. A 02100 Metsänhoito.

Kausityö voi kestää enintään 9 kuukautta. 

Työntekijän oleskelulupa

Työnteon perusteella haettavia oleskelulupia on yli 20. Katso lista oleskelulupaperusteista. Oleskeluluvat myönnetään joko määräaikaisina tai pysyvinä, ensimmäinen kuitenkin aina määräaikaisena. Oleskeluluvan tyyppi riippuu maassa oleskelun tarkoituksesta.

Oleskelulupatyyppi merkitään oleskelulupaan kirjaintunnuksella:

Määräaikainen oleskelulupa
  • Tilapäinen oleskelulupa = B
  • Jatkuva oleskelulupa = A
Pysyvä oleskelulupa = P

Pitkään maassa oleskelleen kolmannen maan kansalaisen EU-oleskeluluvan kirjaintunnus on P-EU tai P-EY.

Työntekijän oleskelulupa myönnetään kaksivaiheisesti. TE-toimisto tekee työntekijän oleskelulupahakemukseen osapäätöksen ja Maahanmuuttovirasto lopullisen päätöksen. TE-toimiston osapäätös perustuu kokonaisharkintaan, joka sisältää työvoiman saatavuuden, työsuhteen ehtojen sekä työnantajan ja työntekijän edellytysten arvioinnin. Myös työntekijän toimeentulosta ansiotyöllä on varmistuttava.

Työnantajan rooli työntekijän oleskelulupa-asiassa >

Tarkista oleskelulupakortista, että lupa on voimassa ja henkilö saa työskennellä edustamallasi toimialalla. Työntekijän oleskelulupa myönnetään usein vain tietylle toimialalle tai työnantajalle. TTOL tarkoittaa työntekijän oleskelulupaa. Sen jälkeen luetellaan ammattialat, jolla luvanhaltija voi työskennellä (esim. maatalous). Jos toimiala ei täsmää, työnhakija voi yrittää hakea muutosta tai uutta oleskelulupaa. Lue lisää >

Tarkista oman ELY-keskusalueesi linjaus toimialasi osalta. ELY-keskusten alueelliset työlupalinjaukset määrittelevät toimialat ja ammatit, joihin ei ole välttämätöntä soveltaa ulkomaisen työvoiman rekrytoinnin tarveharkintaa.


EU- ja ETA-maiden kansalaiset

  • EU- ja ETA-maiden kansalaiset saavat työskennellä Suomessa ilman työntekijän oleskelulupaa.
  • EU-kansalaisten, Liechtensteinin ja Sveitsin kansalaisten on rekisteröitävä oleskeluoikeutensa Maahanmuuttovirastossa, jos oleskelu Suomessa kestää yli 3 kuukautta.
  • Pohjoismaiden kansalaisten tulee rekisteröidä oleskelunsa maistraatissa.

EURES-palvelu auttaa rekrytoinnissa Euroopasta. Voit palkata myös ulkomaisen harjoittelijan (EU-maat, oppilaitosyhteistyö).


Opiskelijat

Opiskelijan oleskeluluvalla saa tehdä työharjoittelun ja lopputyön tekemisen lisäksi ansiotyötä

  • rajoitetusti 30 tuntia viikossa lukukauden aikana (loma-aikoina tai silloin, kun oppilaitoksessa ei järjestetä opetusta). 
  • työnteko-oikeus muuttui rajalliseksi 3/2022, lue lisää >

Lue lisää. Tarkista tarvittaessa opiskelijan työnteko-oikeus Migrin työnantajien asiakaspalvelustaOpiskelijan oleskelulupa on maakohtainen eli toisen EU-maan opiskelijan oleskeluluvalla ei voi työskennellä Suomessa.


Turvapaikanhakijat

Turvapaikanhakijalla on oikeus työntekoon kolme tai kuusi kuukautta sen jälkeen, kun hän on hakenut turvapaikkaa Suomesta.

Turvapaikanhakijaa työllistettäessä työnantajan tulee selvittää työnteko-oikeuden voimassaolo soittamalla Maahanmuuttoviraston puhelinnumeroon 0295 433 155, joka palvelee työnantajia ma-pe klo 9-12.
Lisätietoja >

  • Soittoa varten tarvitaan työnhakijan Maahanmuuttoviraston asiakasnumero. Ohjeet asiakasnumeron löytämiseksi.
  • Maahanmuuttovirastosta ilmoitetaan soiton aikana, onko työnteko-oikeus voimassa.
  • Jos työnteko-oikeus on voimassa, voi turvapaikanhakijan palkata.
  • Jos työsuhde jatkuu, varmista turvapaikanhakijan työnteko-oikeus uudelleen 8 viikon kuluttua.

Palkan maksaminen, kun työntekijällä ei ole pankkitiliä:

  • Työntekijä hakee oman vastaanottokeskuksensa kautta PFS Prepaid -kortin Maahanmuuttovirastolta.
  • Työntekijä antaa vastaanottokeskuksesta saadun kirjallisen ohjeistuksen palkanmaksusta työnantajalle.

Tilapäisen suojelun piirissä olevat 

Ukrainan sotaa pakenevat tilapäistä suojelua saavilla on rajaton (ei toimiala- tai työnantajarajausta) työnteko-oikeus. Se astuu voimaa henkilön hakiessa tilapäistä suojelua eli kun hakemus on rekisteröity. Hän saa vireilläolotodistuksen rekisteröityessään. Todistuksessa ei lue erikseen työnteko-oikeudesta, mutta osoittaa sen itsessään.  

Tilapäistä suojelua saavan tilapäinen oleskelulupa tulee olemaan voimassa Suomessa 3/2023 asti tämänhetkisen päätöksen mukaan. 

Työnantajana toimitaan samalla tavalla kuin muidenkin ulkomaisten työntekijöiden kanssa, esimerkiksi työntekijäilmoituksen osalta. 

Ohjeita työnantajalle, kun palkkaat tilapäistä suojelua hakeneen työntekijän, esimerkiksi palkanmaksusta >


Työnantajan velvollisuudet

Työnantajana sinulla on velvollisuus säilyttää työntekijän tiedot neljä vuotta työsuhteen päättymisen jälkeen ja toimittaa tieto ulkomaisesta työntekijästä TE-toimistolle. Ilmoituksen voi tehdä työnantajan Enter Finlandissa.

Ilmoitus tehdään myös, jos työntekijäsi on hakenut tilapäistä suojelua eli lähetä työntekijäilmoitus (TEM054-lomakkeen tiedot) työnantajan Enter Finlandissa.

Ulkomaisia ja suomalaisia työntekijöitä koskevat samat työehdot. Lue lisää työnantajan velvollisuuksista. 

IMG_4064

Lue myös

Kausityövoiman rekrytointi >

Tarvitsetko työntekijöitä? Poimi vinkit kausityövoiman rekrytointiin!

Ukrainan sotaa pakenevien työllistäminen >

Kausityövoiman perehdytys >

Perehdytys kuuluu työnantajan velvollisuuksiin. Valmistaudu uusien työntekijöiden saapumiseen laatimalla hyvä perehdytysopas materiaaliamme hyödyntäen.

 

Kausitöihin tulevat kolmansien maiden kansalaiset 

Kolmansien maiden maista Suomeen töihin tuleminen vaatii eniten ”paperityötä” ja huomioita myös työnantajalta. 

Varmista vanhojen työntekijöiden paluu

  • Kannattaa jättää jälkeensä suurlähettiläitä, jotka kertovat toisille työpaikasta hyvää ja helpottavat uusien työntekijöiden saamista. Työvoimavoittoisessa kausityössä vaihtuvuutta on joka tapauksessa jonkin verran.
  • Suunnittele, varaudu ja valmistaudu erilaisiin tilanteisiin ja tee rekrytointia monipuolisesti. Viime vuosien kriisit ovat osoittaneet kausityövoimamme haavoittuvaisuuden. 
  • Olemme laatineet kauden loppuun muistion työnantajalle ja työntekijälle (ukrainaksi, venäjäksi, englanniksi) – jälkimmäisessä kysytään kiinnostusta palata seuraavalle kaudelle. 
  • Mahdollista työntekijöille kausityöluvan haku ilman välittäjää – auta ja/tai hyödynnä esimerkiksi kokoamiamme ja kääntämiämme ohjeita eri lupien hakuun ja vastaa työnhakijoiden yhteydenottoihin. 

Uusien työntekijöiden rekrytointi

  • Kun käytät rekrytointi- tai henkilöstöpalveluita, käytä vain asianmukaisia ja laillisesti toimivia tahoja. 
  • Maksun periminen työntekijältä työnvälityksestä tai työpaikasta on Suomessa kiellettyä. Turvallisen rekrytoinnin tarkistuslista auttaa tunnistamaan riskejä.
  • Miten varmistat, että työntekijöiden oikeudet toteutuvat? Kuinka kauan yritys on ollut olemassa, keitä sen taustahenkilöt ovat? Onko yrityksen toiminnassa ollut ongelmia aiemmin? Miten he löytävät ja rekrytoivat työntekijät? 
  • Suomalaiset henkilöstöpalveluyritykset auttavat myös kolmansista maista rekrytoitaessa. 
  • Kausityöntekijä voi olla myös vuokratyöntekijä – käyttäjäyrityksen tiedot ilmoitetaan tässäkin tapauksessa työlupaa haettaessa Maahanmuuttovirastoon.

Työlupahakemukset (kausityötodistus, kausityöoleskelulupa) kannattaa tehdä sähköisesti  Enter Finland -järjestelmässä. Katso aina viimeisimmät ohjeet ja käytettävät lomakkeet Maahanmuuttoviraston (tai edustuston, jos viisumi) sivulta. Kattavat ohjeet kausityöntekijän työnantajalle Maahanmuuttoviraston sivuilla. Viisumien hausta (sekä oleskekelulupiin liittyvästä asioinnista lähtömaissa)  lisätietoa kunkin Suomen edustuston sivuilta. 

Työnantajana sinulla on velvollisuus säilyttää työntekijän tiedot neljä vuotta työsuhteen päättymisen jälkeen ja toimittaa tieto ulkomaisesta työntekijästä TE-toimistolle. Ilmoituksen voi tehdä myös työnantajan Enter Finlandissa.

Ukrainan sotaa pakenevien työllistämisen toimia on koottu omalle sivulleen  

Kotimaisen työvoiman rekrytointi

  • Työnantajan positiivinen näkyvyys vauhdittaa kotimaan rekrytointia. Kannattaa panostaa informatiiviseen työpaikkailmoitukseen eri kanavissa, mutta myös työnantajakuvan rakentamiseen ja tilan markkinointiin ympäri vuoden. Tästä on hyötyä rekrytoi työntekijöitä mistä maasta tai millä tavoilla tahansa. Voit hankkia myös maksullista mainontaa some-kanavissa, pienelläkin panoksella tavoittaa jo suuren määrän valikoituja silmäpareja. 

  • Mikäli tarjoat kesätöitä opiskelijoille tai koululaisille, on hyvä ottaa yhteyttä suoraan paikallisiin oppilaitoksiin (opintojenohjaajat, työelämä- tai urapalvelut) sekä kertoa työpaikoista esim. Facebookissa paikallisissa ryhmissä (”puskaradiot”), tilan omilla Facebook- ja nettisivuilla, Instagramissa. 

  • Voit hankkia mainostilaa myös esimerkiksi opiskelijoiden käyttämästä Frank-sovelluksesta jos tilalla on tarjolla majoitusta ja etsit laajemmin kuin vain paikallisia tekijöitä. Sovellus tavoittaa yli 100 000 opiskelijaa.
 
  • Oppilaitosyhteistyötä on hyvä pohtia myös pitkäjänteisesti tarjoamalla työssäoppimis- ja oppisopimusmahdollisuuksia nuorille. Opiskelijat voivat suorittaa opintoja myös lyhyt- ja kesäoppisopimuksella. Huomioi myös esimerkiksi markkinointiosaamisen mahdollisuudet, opinnäytetöinä tai kesätyönä alaa opiskelevalle nuorelle. Nuori voi tuottaa sisältöä tilalta esimerkiksi osana myynti- ja asiakaspalvelutehtäviä.
 
  • Suomessa on toimialoja, joiden työntekijät ovat lomautettuja kesäisin (esimerkiksi koulujen kiinteistöhuolto, keittiöhenkilökunta). Mieti yhteistyömahdollisuuksia sellaisten toimijoiden kuin muun muassa ISS kanssa.
 
  • Osa talvisesongin työntekijöistä siirtyy pohjoisesta muualle Suomeen kesäksi töihin. Yhteistyö Pohjois-Suomen työnantajien kanssa sekä luonnollisesti eri tuotantosuuntia edustavien tilojen välillä, paikkakunnalla ja/tai eri alueiden välillä.
 
  • Eläkeläiset ja osatyökykyiset muodostavat myös pitkälti käyttämättömän voimavaran maaseudun eri tehtäviin kuten esimerkiksi asiakaspalveluun.
 
  • Osatyökykyisten palkkaamisen tueksi voit saada työolosuhteiden järjestelytukea (linkki vie Työmarkkinatorille, siellä Monimuotoinen työyhteisö -otsikon alla lisätietoa >). 
 
  • Varmista avainpelaajien saatavuutta kasvattamalla kotimaisista työntekijöistä esimerkiksi työnjohtajia, kymppejä, kausityöhön.
 

 

EU- ja ETA-maiden kansalaiset 

  • EU- ja ETA-maiden kansalaiset saavat työskennellä Suomessa ilman työntekijän oleskelulupaa.
  • EU-kansalaisten, Liechtensteinin ja Sveitsin kansalaisten on rekisteröitävä oleskeluoikeutensa Maahanmuuttovirastossa, jos oleskelu Suomessa kestää yli 3 kuukautta.
  • Pohjoismaiden kansalaisten tulee rekisteröidä oleskelunsa maistraatissa.

EURES (European Employment Services) on kattava eurooppalainen yhteistyöverkosto ja laadukas julkinen palvelu, jonka avulla työnantajat ja työntekijät kohtaavat helpommin koko Euroopan alueella. Palvelu auttaa rekrytoinnissa Euroopasta. EURES-palvelu on maksutonta, palveluneuvojat työskentelevät TE-palveluissa. 

EURES järjestää rekrytointitapahtumia verkossa sekä paikan päällä eri maissa, joihin osallistumista kannattaa harkita. Esimerkiksi European Job Day -verkkotapahtumissa tavoitat tuhansia työnhakijoita eri maista. Oman TE-toimistosi EURES-neuvoja kertoo mielellään lisää. 

 Voit palkata myös ulkomaisen harjoittelijan (EU-maat, oppilaitosyhteistyö).

Työpaikoista voi ilmoittaa myös eri maiden rekrytointisivustoilla ja some-ryhmissä, itse tai rekrytointipalveluiden avulla (missä maassa ja kanavissa sovitte työpaikkaa ilmoitettavan). Lisätietoja EURES-palvelusta sekä linkkejä esimerkiksi eri Facebook-ryhmiin sivulla (jolla olet juuri, klikkaa tämä laatikko kiinni). 

Suomessa olevat ulkomaalaiset 

  • Mikäli tarjoat kesätöitä Suomessa opiskeleville kansainvälisille opiskelijoille, on hyvä ottaa yhteyttä suoraan paikallisiin oppilaitoksiin (opintojenohjaajat, työelämä- tai urapalvelut). Opiskelijan oleskeluluvalla saa tehdä ansiotyötä rajallisesti, kun oppilaitoksessa ei järjestetä varsinaista opetusta. Töitä voi tehdä 30 tuntia viikossa. Työnteko voi ylittyä joinakin viikkoina, kunhan se on vuoden lopussa keskimäärin 30 tuntia viikossa. Tähän tuli muutos 5/2022. Lue lisää
  • Pakolaisten, turvapaikanhakijoiden ja muiden maahanmuuttajien rekrytoinnissa ota muun rekrymarkkinoinnin rinnalla yhteyttä esimerkiksi vastaanottokeskukseen tai StartUp Refugees-organisaatioon. Startup Refugeesin työnvälitys ja muut palvelut ovat työnantajalle maksuttomia. Järjestö tukee pakolaisia, turvapaikanhakijoita ja muita maahanmuuttajia työllistymisessä ja yrittäjyydessä ympäri Suomea.

  • Turvapaikanhakijalla on oikeus työntekoon kolme tai kuusi kuukautta sen jälkeen, kun hän on hakenut turvapaikkaa Suomesta.

  • Erilaiset oleskeluluvat ja työnteko-oikeus, lue lisää. Tarkista tarvittaessa aina työnteko-oikeus Migrin työnantajien asiakaspalvelusta
  • Tilapäistä suojelua hakeva saa työnteko-oikeuden rekisteröityään tilapäisen suojelun hakemuksensa. Tilapäistä suojelua saavan palkkaaminen, lisätietoa ja ohjeet (esim. palkanmaksuun) Migrin sivuilla

  • Olemme koonneet erilaiset toimet Ukrainan sotaa pakenevien rekrytointiin erilliselle sivulle.  Työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautunut, tilapäistä suojelua saava, voi olla oikeutettu palkkatukeen. Ole yhteydessä TE-toimiston työnantaja- ja yrityspalveluihin ennen työsuhteen alkua!