Marjatilan sesonki voi kestää puolet vuodesta

14.10.2022

Alanteen tilalla Paimiossa marjoja kasvatetaan avomaan lisäksi kasvihuoneissa ja kasvutunneleissa. Monitaitoisimmat tekijät etenevät työssään tilan vastuutehtäviin.

Punainen, muovinen mansikka erottuu tien vieressä hajamielisemmällekin autokuskille. Hyvä maamerkki onkin Alanteen tilalla Paimiossa tarpeen. Vaikka tilan myynnistä vain muutama prosentti tulee itsepoiminnasta, kesäaikaan kävijöitä
houkuttelee paikalle myös tilapuoti sekä tapahtumat, joista viimeisin veti väkeä yli tuhat henkeä. 

Volyymit ovat Alanteen tilalla muutenkin suuria. Käsin poimittavien tuotteiden, kuten mansikan, vadelman, karhunvatukan, mustaherukan, mustikan ja herneen viljelyala tilalla on 90 hehtaaria, ja koneella puitavaa löytyy toiset 90.

Kasvihuoneiden ja kasvutunnelien avulla poimintakausi on saatu venytettyä jopa kuuteen kuukauteen. 

 

Murano on uusi, maukas mansikkalajike, joka on jo löytänyt vankan ostajakuntansa. Marjat ovat makeita, vaaleita ja rakenteeltaan tavallista rouskuvampia.

”Myynnistä noin puolet tapahtuu markettien kautta, toinen puoli omilta suoramyyntipisteiltä. Sesongin ulkopuolella marjojamme myydään kaupoissa pakasteina”, tilan vanhempi isäntä Antti Alanne kertoo. 

Antti Alanne toimii tilan hallituksen puheenjohtajana, poika Aarni Alanne on tilan toimitusjohtaja. Sukupolvenvaihdos tehtiin vuonna 2017, mutta käytännössä töitä tehdään yhä yhdessä.

”Meissä yhdistyvät kokemuksen syvä rintaääni ja nuoruuden hulluus”, miehet vitsailevat. 

Vadelman tuholaisia torjutaan petopunkkien avulla, mikä tekee torjunnasta biologista. Kun työntekijöiden avainhenkilöt ovat vakituisia, ei yrittäjän tarvitse perehdyttää torjunnan yksityiskohtia työntekijöille aina uudelleen.

Hajauttaminen kannattaa

Laajat tuotantomäärät tarkoittavat, että tilalla tarvitaan myös paljon osaavaa työvoimaa. Vakituisesti Alanteen tila työllistää kolmisenkymmentä henkeä, minkä lisäksi kasvukaudeksi palkataan vuosittain 170 kausityöntekijää. Heistä suuri osa tulee ulkomailta: Ukrainasta, Vietnamista ja Thaimaasta. Vaatimuksena ulkomailta tulijoille on yleensä englannin kielen taito, koska Alanteet haluavat kommunikoida jokaisen työntekijän kanssa suoraan.

Ulkomailta tulleista suurin osa on ukrainalaisia, jotka ovat Alanteiden mukaan usein moniosaajia.

”Esimerkiksi teknisen koulutuksen saaneesta ihmisestä tulee helposti konekuski. Mikä tahansa taustakoulutus antaa muutenkin valmiuksia oppia uusia asioita”, Antti Alanne sanoo.

Alanteilla on hyviä kokemuksia myös aasialaisista työntekijöistä, joita he luonnehtivat tunnollisiksi. Useampaan eri maahan hajauttaminen jakaa riskiä, jos maailmantilanne tai muut syyt ajaisivat siihen, ettei tietystä maasta jossain vaiheessa enää tulisikaan työntekijöitä.

Ongelmallisemmaksi on sen sijaan muodostunut byrokratia, joka ei ole aina pysynyt marjatilan sesonkien perässä.

”Tänäkin vuonna piti tulla vietnamilaisia, mutta heidän lupapaperinsa seisoivat jonossa ja olivat valmiina vasta heinäkuun lopussa. Lisäksi vietnamilaisen työntekijän oleskelulupa on kallis, 500–600 euroa per henki”, Aarni Alanne kertoo.

Vadelmia rasiassa
Vadelman satokausi ulottuu Alanteen tilalla kasvihuoneiden ansiosta syyskuuhun asti. Vieläkin pidemmälle poimitaan mansikkaa, jonka satokausi jatkuu lokakuulle.

Monipuolisuus tuo varmuutta

Alanteet ovat siirtyneet toiminnassaan osittain katettuun tuotantoon, mikä takaa säännöllisemmän ja hallitumman työrytmin. Pitkä kasvukausi ja yhteistyöyritykset ovat myös tuoneet mahdollisuuden vakinaistaa osa työntekijöistä, mikä on tilankin etu. 

Ukrainalainen Nataliia Saianna on Alanteen tilalla töissä viidettä kautta. Alanteiden mukaan kullakin työntekijällä on monipuolisessa tuotannossa mahdollisuus löytää oma, häntä motivoiva vastuualueensa, joka puolestaan näkyy oma-aloitteisena ja tilaa kehittävänä työnä.

Talvikuukausina he työskentelevät läheisellä kukkatukkutarhalla, millä saadaan työt riittämään ympäri vuoden.

Moni kuvittelee, että maataloustöissä pärjää kuka tahansa, mutta tietoa ja taitoa tarvitaan esimerkiksi kastelujärjestelmissä ja kasvihuoneiden johtokyky- ja pH-näytemittauksissa, joilla valvotaan kasvien hyvinvointia”, Aarni Alanne havainnollistaa.  

Myös kausityöntekijöiden osalta panostetaan jatkuvuuteen, ja vuosittain heistä onkin uusia vain parikymmentä prosenttia. Uudet tulijat löytyvät puskaradion ja tutun tuttujen kautta.

Työvoiman välittäjiä ei tilalla käytetä.

Välittäjien kanssa ei voi tietää, tulevatko samat henkilöt seuraavanakin vuonna. Edes siihen emme välittäjien kanssa luottaisi, onko töihin tuleva henkilö välttämättä aina sama kuin hakemuksessa”, Antti Alanne pohtii.

Väitteet suomalaisten syrjimisestä työnhaussa Alanteet kumoavat. Tilalle on vuosittain palkattu myös suomalaisia nuoria, mutta ongelmia tulee jo siinä, että nykyinen lomakausi on aivan liian lyhyt tilan työvoimantarpeeseen. 

”Suomalaisia palkkaamalla asuntoloiden pyörittäminen ja kunnostaminen jäisi meiltä pois. Usein kuitenkin suomalaisilla koituu ongelmaksi jaksaminen, koska poimiminen on raskasta, fyysistä työtä”, Aarni Alanne tuumaa.

Alanteen tilalla pyritään kierrättämään rutiinitöitä siten, että yhden ei tarvitse tehdä jatkuvasti samaa. Näin mielenkiinto pysyy yllä ja työntekijät kokevat toiminnan tasapuoliseksi. Kauden päätteeksi pidetään vakiporukan kesken juhlat.

Teksti ja kuvat: Jaana Tapio

Lue lisää henkilöstöön ja työnantajuuteen liittyvistä aiheista

Yritysbrändäyksen työpaja 24.11.2022

Mikä saa työntekijän pysymään, entä tulemaan? Miten hyvä työnantajakuva auttaa työvoiman saamisessa? Tule kuulolle to 24.11. klo 14. MY-kausi -hankkeen ja Kokka kohti Etelä-Savoa -hankkeen yhteinen verkkotilaisuus. Alkuun puhutaan työnantajakuvasta, veto- ja pitovoimasta (45 min), ja se on yhteistä asiaa meille kaikille, paikkakunnasta riippumatta.

Kiinnostaako yhteistyö?

Teemme yhteistyötä mm. TE-palveluiden, viranomaisten ja muiden hankkeiden kanssa. Kokoamme sivustolle eri tahojen tarjoamaa tietoa ja yhteystietoja työnantajille ja -tekijöille. Ota yhteyttä, jos haluat olla mukana

Hankkeen toteuttajat

Hankkeen rahoittajat

Kausitöihin tulevat kolmansien maiden kansalaiset 

Kolmansien maiden maista Suomeen töihin tuleminen vaatii eniten ”paperityötä” ja huomioita myös työnantajalta. 

Varmista vanhojen työntekijöiden paluu

  • Kannattaa jättää jälkeensä suurlähettiläitä, jotka kertovat toisille työpaikasta hyvää ja helpottavat uusien työntekijöiden saamista. Työvoimavoittoisessa kausityössä vaihtuvuutta on joka tapauksessa jonkin verran.
  • Suunnittele, varaudu ja valmistaudu erilaisiin tilanteisiin ja tee rekrytointia monipuolisesti. Viime vuosien kriisit ovat osoittaneet kausityövoimamme haavoittuvaisuuden. 
  • Olemme laatineet kauden loppuun muistion työnantajalle ja työntekijälle (ukrainaksi, venäjäksi, englanniksi) – jälkimmäisessä kysytään kiinnostusta palata seuraavalle kaudelle. 
  • Mahdollista työntekijöille kausityöluvan haku ilman välittäjää – auta ja/tai hyödynnä esimerkiksi kokoamiamme ja kääntämiämme ohjeita eri lupien hakuun ja vastaa työnhakijoiden yhteydenottoihin. 

Uusien työntekijöiden rekrytointi

  • Kun käytät rekrytointi- tai henkilöstöpalveluita, käytä vain asianmukaisia ja laillisesti toimivia tahoja. 
  • Maksun periminen työntekijältä työnvälityksestä tai työpaikasta on Suomessa kiellettyä. Turvallisen rekrytoinnin tarkistuslista auttaa tunnistamaan riskejä.
  • Miten varmistat, että työntekijöiden oikeudet toteutuvat? Kuinka kauan yritys on ollut olemassa, keitä sen taustahenkilöt ovat? Onko yrityksen toiminnassa ollut ongelmia aiemmin? Miten he löytävät ja rekrytoivat työntekijät? 
  • Suomalaiset henkilöstöpalveluyritykset auttavat myös kolmansista maista rekrytoitaessa. 
  • Kausityöntekijä voi olla myös vuokratyöntekijä – käyttäjäyrityksen tiedot ilmoitetaan tässäkin tapauksessa työlupaa haettaessa Maahanmuuttovirastoon.

Työlupahakemukset (kausityötodistus, kausityöoleskelulupa) kannattaa tehdä sähköisesti  Enter Finland -järjestelmässä. Katso aina viimeisimmät ohjeet ja käytettävät lomakkeet Maahanmuuttoviraston (tai edustuston, jos viisumi) sivulta. Kattavat ohjeet kausityöntekijän työnantajalle Maahanmuuttoviraston sivuilla. Viisumien hausta (sekä oleskekelulupiin liittyvästä asioinnista lähtömaissa)  lisätietoa kunkin Suomen edustuston sivuilta. 

Työnantajana sinulla on velvollisuus säilyttää työntekijän tiedot neljä vuotta työsuhteen päättymisen jälkeen ja toimittaa tieto ulkomaisesta työntekijästä TE-toimistolle. Ilmoituksen voi tehdä myös työnantajan Enter Finlandissa.

Ukrainan sotaa pakenevien työllistämisen toimia on koottu omalle sivulleen  

Kotimaisen työvoiman rekrytointi

  • Työnantajan positiivinen näkyvyys vauhdittaa kotimaan rekrytointia. Kannattaa panostaa informatiiviseen työpaikkailmoitukseen eri kanavissa, mutta myös työnantajakuvan rakentamiseen ja tilan markkinointiin ympäri vuoden. Tästä on hyötyä rekrytoi työntekijöitä mistä maasta tai millä tavoilla tahansa. Voit hankkia myös maksullista mainontaa some-kanavissa, pienelläkin panoksella tavoittaa jo suuren määrän valikoituja silmäpareja. 

  • Mikäli tarjoat kesätöitä opiskelijoille tai koululaisille, on hyvä ottaa yhteyttä suoraan paikallisiin oppilaitoksiin (opintojenohjaajat, työelämä- tai urapalvelut) sekä kertoa työpaikoista esim. Facebookissa paikallisissa ryhmissä (”puskaradiot”), tilan omilla Facebook- ja nettisivuilla, Instagramissa. 

  • Voit hankkia mainostilaa myös esimerkiksi opiskelijoiden käyttämästä Frank-sovelluksesta jos tilalla on tarjolla majoitusta ja etsit laajemmin kuin vain paikallisia tekijöitä. Sovellus tavoittaa yli 100 000 opiskelijaa.
 
  • Oppilaitosyhteistyötä on hyvä pohtia myös pitkäjänteisesti tarjoamalla työssäoppimis- ja oppisopimusmahdollisuuksia nuorille. Opiskelijat voivat suorittaa opintoja myös lyhyt- ja kesäoppisopimuksella. Huomioi myös esimerkiksi markkinointiosaamisen mahdollisuudet, opinnäytetöinä tai kesätyönä alaa opiskelevalle nuorelle. Nuori voi tuottaa sisältöä tilalta esimerkiksi osana myynti- ja asiakaspalvelutehtäviä.
 
  • Suomessa on toimialoja, joiden työntekijät ovat lomautettuja kesäisin (esimerkiksi koulujen kiinteistöhuolto, keittiöhenkilökunta). Mieti yhteistyömahdollisuuksia sellaisten toimijoiden kuin muun muassa ISS kanssa.
 
  • Osa talvisesongin työntekijöistä siirtyy pohjoisesta muualle Suomeen kesäksi töihin. Yhteistyö Pohjois-Suomen työnantajien kanssa sekä luonnollisesti eri tuotantosuuntia edustavien tilojen välillä, paikkakunnalla ja/tai eri alueiden välillä.
 
  • Eläkeläiset ja osatyökykyiset muodostavat myös pitkälti käyttämättömän voimavaran maaseudun eri tehtäviin kuten esimerkiksi asiakaspalveluun.
 
  • Osatyökykyisten palkkaamisen tueksi voit saada työolosuhteiden järjestelytukea (linkki vie Työmarkkinatorille, siellä Monimuotoinen työyhteisö -otsikon alla lisätietoa >). 
 
  • Varmista avainpelaajien saatavuutta kasvattamalla kotimaisista työntekijöistä esimerkiksi työnjohtajia, kymppejä, kausityöhön.
 

 

EU- ja ETA-maiden kansalaiset 

  • EU- ja ETA-maiden kansalaiset saavat työskennellä Suomessa ilman työntekijän oleskelulupaa.
  • EU-kansalaisten, Liechtensteinin ja Sveitsin kansalaisten on rekisteröitävä oleskeluoikeutensa Maahanmuuttovirastossa, jos oleskelu Suomessa kestää yli 3 kuukautta.
  • Pohjoismaiden kansalaisten tulee rekisteröidä oleskelunsa maistraatissa.

EURES (European Employment Services) on kattava eurooppalainen yhteistyöverkosto ja laadukas julkinen palvelu, jonka avulla työnantajat ja työntekijät kohtaavat helpommin koko Euroopan alueella. Palvelu auttaa rekrytoinnissa Euroopasta. EURES-palvelu on maksutonta, palveluneuvojat työskentelevät TE-palveluissa. 

EURES järjestää rekrytointitapahtumia verkossa sekä paikan päällä eri maissa, joihin osallistumista kannattaa harkita. Esimerkiksi European Job Day -verkkotapahtumissa tavoitat tuhansia työnhakijoita eri maista. Oman TE-toimistosi EURES-neuvoja kertoo mielellään lisää. 

 Voit palkata myös ulkomaisen harjoittelijan (EU-maat, oppilaitosyhteistyö).

Työpaikoista voi ilmoittaa myös eri maiden rekrytointisivustoilla ja some-ryhmissä, itse tai rekrytointipalveluiden avulla (missä maassa ja kanavissa sovitte työpaikkaa ilmoitettavan). Lisätietoja EURES-palvelusta sekä linkkejä esimerkiksi eri Facebook-ryhmiin sivulla (jolla olet juuri, klikkaa tämä laatikko kiinni). 

Suomessa olevat ulkomaalaiset 

  • Mikäli tarjoat kesätöitä Suomessa opiskeleville kansainvälisille opiskelijoille, on hyvä ottaa yhteyttä suoraan paikallisiin oppilaitoksiin (opintojenohjaajat, työelämä- tai urapalvelut). Opiskelijan oleskeluluvalla saa tehdä ansiotyötä rajallisesti, kun oppilaitoksessa ei järjestetä varsinaista opetusta. Töitä voi tehdä 30 tuntia viikossa. Työnteko voi ylittyä joinakin viikkoina, kunhan se on vuoden lopussa keskimäärin 30 tuntia viikossa. Tähän tuli muutos 5/2022. Lue lisää
  • Pakolaisten, turvapaikanhakijoiden ja muiden maahanmuuttajien rekrytoinnissa ota muun rekrymarkkinoinnin rinnalla yhteyttä esimerkiksi vastaanottokeskukseen tai StartUp Refugees-organisaatioon. Startup Refugeesin työnvälitys ja muut palvelut ovat työnantajalle maksuttomia. Järjestö tukee pakolaisia, turvapaikanhakijoita ja muita maahanmuuttajia työllistymisessä ja yrittäjyydessä ympäri Suomea.

  • Turvapaikanhakijalla on oikeus työntekoon kolme tai kuusi kuukautta sen jälkeen, kun hän on hakenut turvapaikkaa Suomesta.

  • Erilaiset oleskeluluvat ja työnteko-oikeus, lue lisää. Tarkista tarvittaessa aina työnteko-oikeus Migrin työnantajien asiakaspalvelusta
  • Tilapäistä suojelua hakeva saa työnteko-oikeuden rekisteröityään tilapäisen suojelun hakemuksensa. Tilapäistä suojelua saavan palkkaaminen, lisätietoa ja ohjeet (esim. palkanmaksuun) Migrin sivuilla

  • Olemme koonneet erilaiset toimet Ukrainan sotaa pakenevien rekrytointiin erilliselle sivulle.  Työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautunut, tilapäistä suojelua saava, voi olla oikeutettu palkkatukeen. Ole yhteydessä TE-toimiston työnantaja- ja yrityspalveluihin ennen työsuhteen alkua!