Menestyksekäs lopputulos aktiivisen hakijaviestinnän avulla

Menestyksekäs lopputulos aktiivisen hakijaviestinnän avulla

17.7.2023

Mitä työnantajan kannattaa huomioida rekrytointiprosessin aikana, jotta päästään allekirjoittamaan itse työsopimus? Aktiivinen hakijaviestintä ja molemmin puolin vaikuttavat haastattelut johtavat rekrytoinnin menestyksekkääseen lopputulokseen. 

AKTIIVINEN JA AJANTASAINEN HAKIJAVIESTINTÄ

Ajantasainen ja aktiivinen hakijaviestintä voi olla ratkaiseva tekijä kansainvälisen osaajan menestyksekkäässä rekrytoinnissa. Se on erityisen tärkeää hakijakokemuksen kannalta, mutta se parantaa myös työnantajamielikuvaa. Tämä on myös se osa rekrytointiprosessia, joka tuntuu työnantajilta useimmiten unohtuvan. Tässä on siis työnantajalla mahdollisuus päästä loistamaan!

Hyvä hakijaviestintä auttaa luomaan myönteisen kuvan yrityksestä hakijoiden keskuudessa. Selkeä, avoin ja ajantasainen viestintä osoittaa yrityksen arvostavan hakijoitaan, mikä voi parantaa yrityksen mainetta työnantajana ja houkutella parhaimpia hakijoita. Myönteinen yrityskuva onkin erityisen tärkeää aloilla, joilla työnantajat kilpailevat parhaista osaajista. 

Aktiivisella, ajantasaisella ja selkeällä hakijaviestinnällä rakennetaan hyvää suhdetta hakijoihin jo rekrytointiprosessin aikana. Tiedottaminen prosessin etenemisestä, aikatauluista ja odotuksista auttaa vähentämään epävarmuutta ja turhautumista sekä luo myönteistä kuvaa rekrytointiprosessista. Luomalla molemminpuolista luottamusta sekä auttamalla hakijoita tuntemaan olonsa tärkeäksi ja kuulluksi työnantaja sitouttaa hakijoita prosessiin ja yritykseen.  

Hyvä hakijaviestintä myös parantaa rekrytointiprosessin tehokkuutta. Selkeät ja ajoissa annetut tiedot vähentävät epäselvyyksiä ja kysymyksiä hakijoiden puolelta. Ammattimainen rekrytointijärjestelmä on oiva ja tehokas apu hakijoiden kanssa viestimiseen. Järjestelmän kautta hoituva hakijaviestinnän automatisointi, esimerkiksi sähköposti- ja ilmoitusjärjestelmien avulla, säästää aikaa ja resursseja yrityksen sisällä. 

Aktiivinen hakijaviestintä on myös kilpailuetu työnantajamarkkinoilla. Se erottaa yrityksen nimenomaan hyvällä tavalla kilpailijoista ja houkuttelee parhaimpia hakijoita. Myönteinen suhtautuminen yritykseen rekrytointiprosessin aikana vaikuttaa hakijoiden päätökseen valita juuri kyseinen työnantaja ja parantaa näkemystä yrityksestä pitkällä aikavälillä.

kuvituskuva
TEE HAASTATTELUSSA VAIKUTUS

Olethan sinäkin haastatellut kaikki palkkaamasi henkilöt? Olemme joskus kuulleet työnantajista, jotka eivät ole haastatelleet työntekijää tehtävään lainkaan. Se on melkoista riskipeliä! Muistathan, että haastattelun voi toteuttaa nykyaikana näppärästi videoyhteydellä. Kansainvälisen osaajan rekrytoinnissa muutama tärkeä asia kannattaa selvittää ja huomioida ennen kuin työsopimus allekirjoitetaan, jotta työsuhde ei pääty lyhyeen. 

  1. Työnantajan kannattaa pyrkiä ymmärtämään ulkomailta tulevan työnhakijan kulttuuritaustaa sekä osoittamaan kunnioitusta hänen arvojaan ja perinteitään kohtaan. Ole avoin oppimaan uutta ja vältä ennakkoluuloja. Vastaavasti keskustele työnhakijan kanssa työkulttuurista ja odotuksista, joita hänellä voi olla Suomessa. Selvitä, miten hän sopeutuu uusiin työtapoihin ja työympäristöön.

  2. Selvitä, miten hyvin työnhakija hallitsee työtehtävässä
      tarvittavat
kielet. Arvioi kommunikaatiotaitoja haastattelun
      aikana ja varmista, että työntekijä pystyy toimimaan
      tehokkaasti niin tiimissä kuin asiakkaiden kanssa.

  3. Arvosta ulkomaalaisten työntekijöiden kansainvälistä
      kokemusta ja tunnista sen arvo organisaatiollesi. Kysy heiltä,
      mitä he ovat oppineet ja miten he soveltavat sitä uudessa
      ympäristössä. Pohdi myös, mitä yrityksesi häneltä saa.

   4. Arvioi, tarvitseeko ulkomaalainen työntekijä lisäkoulutusta          tai perehdytystä erityisalueisiin, kuten paikallisiin                            lainsäädäntöihin, työkäytäntöihin tai -prosesseihin. 
      Varmista, että hänellä on tarvittavat tiedot ja taidot
      menestyäkseen tehtävässä. Pohdi myös tiiminne
      lisäkoulutuksen tarvetta.

haastattelu

   5. Keskustele työnhakijan kanssa oleskelu- ja asumiskustannuksista Suomessa. Tarjoa tietoa Suomeen asettautumisesta ja 
      elinkustannuksista auttaaksesi heitä tekemään tietoon perustuvia päätöksiä. Osa työnhakijoista voi puheiden perusteella olla
      valmiita melkein mihin tahansa, jotta vain pääsisivät Suomeen, mutta todellisuus Suomessa voi olla jotain aivan muuta.

Yllä mainitut seikat auttavat työnantajaa luomaan sujuvan ja myönteisen haastattelukokemuksen kansainväliselle työnhakijalle ja samalla edistämään monimuotoisuutta organisaatiossa.

Pelkkä haastattelu ei tutkimusten mukaan kuitenkaan tuota luotettavinta lopputulosta. Parhaan ennusteen onnistuneeseen rekrytointiin tuottaa haastattelun ja henkilöarvioinnin yhdistelmä. Lisää henkilöarvioinneista voit lukea täältä

Tämä on kolmas osa Kansainväliset osaajat -blogisarjaamme. Ensimmäinen osa on luettavissa täältä, toinen täältä ja klikkaa viimeiseen osaan tästä 

Blogisarja on osa Täsmäratkaisut mikro- ja pk-yritysten kansainväliseen rekrytointiin -palvelua, joka puolestaan on osa Lapin ELY-keskuksen koordinoimaa ESR-rahoitteista Hyvä työpaikka Lapissa -hanketta

Täsmäratkaisut mikro- ja pk-yritysten kansainväliseen rekrytointiin -palvelun logot

Kausitöihin tulevat kolmansien maiden kansalaiset 

Kolmansien maiden maista Suomeen töihin tuleminen vaatii eniten ”paperityötä” ja huomioita myös työnantajalta. 

Varmista vanhojen työntekijöiden paluu

  • Kannattaa jättää jälkeensä suurlähettiläitä, jotka kertovat toisille työpaikasta hyvää ja helpottavat uusien työntekijöiden saamista. Työvoimavoittoisessa kausityössä vaihtuvuutta on joka tapauksessa jonkin verran.
  • Suunnittele, varaudu ja valmistaudu erilaisiin tilanteisiin ja tee rekrytointia monipuolisesti. Viime vuosien kriisit ovat osoittaneet kausityövoimamme haavoittuvaisuuden. 
  • Olemme laatineet kauden loppuun muistion työnantajalle ja työntekijälle (ukrainaksi, venäjäksi, englanniksi) – jälkimmäisessä kysytään kiinnostusta palata seuraavalle kaudelle. 
  • Mahdollista työntekijöille kausityöluvan haku ilman välittäjää – auta ja/tai hyödynnä esimerkiksi kokoamiamme ja kääntämiämme ohjeita eri lupien hakuun ja vastaa työnhakijoiden yhteydenottoihin. 

Uusien työntekijöiden rekrytointi

  • Kun käytät rekrytointi- tai henkilöstöpalveluita, käytä vain asianmukaisia ja laillisesti toimivia tahoja. 
  • Maksun periminen työntekijältä työnvälityksestä tai työpaikasta on Suomessa kiellettyä. Turvallisen rekrytoinnin tarkistuslista auttaa tunnistamaan riskejä.
  • Miten varmistat, että työntekijöiden oikeudet toteutuvat? Kuinka kauan yritys on ollut olemassa, keitä sen taustahenkilöt ovat? Onko yrityksen toiminnassa ollut ongelmia aiemmin? Miten he löytävät ja rekrytoivat työntekijät? 
  • Suomalaiset henkilöstöpalveluyritykset auttavat myös kolmansista maista rekrytoitaessa. 
  • Kausityöntekijä voi olla myös vuokratyöntekijä – käyttäjäyrityksen tiedot ilmoitetaan tässäkin tapauksessa työlupaa haettaessa Maahanmuuttovirastoon.

Työlupahakemukset (kausityötodistus, kausityöoleskelulupa) kannattaa tehdä sähköisesti  Enter Finland -järjestelmässä. Katso aina viimeisimmät ohjeet ja käytettävät lomakkeet Maahanmuuttoviraston (tai edustuston, jos viisumi) sivulta. Kattavat ohjeet kausityöntekijän työnantajalle Maahanmuuttoviraston sivuilla. Viisumien hausta (sekä oleskekelulupiin liittyvästä asioinnista lähtömaissa)  lisätietoa kunkin Suomen edustuston sivuilta. 

Työnantajana sinulla on velvollisuus säilyttää työntekijän tiedot neljä vuotta työsuhteen päättymisen jälkeen ja toimittaa tieto ulkomaisesta työntekijästä TE-toimistolle. Ilmoituksen voi tehdä myös työnantajan Enter Finlandissa.

Ukrainan sotaa pakenevien työllistämisen toimia on koottu omalle sivulleen  

Kotimaisen työvoiman rekrytointi

  • Työnantajan positiivinen näkyvyys vauhdittaa kotimaan rekrytointia. Kannattaa panostaa informatiiviseen työpaikkailmoitukseen eri kanavissa, mutta myös työnantajakuvan rakentamiseen ja tilan markkinointiin ympäri vuoden. Tästä on hyötyä rekrytoi työntekijöitä mistä maasta tai millä tavoilla tahansa. Voit hankkia myös maksullista mainontaa some-kanavissa, pienelläkin panoksella tavoittaa jo suuren määrän valikoituja silmäpareja. 

  • Mikäli tarjoat kesätöitä opiskelijoille tai koululaisille, on hyvä ottaa yhteyttä suoraan paikallisiin oppilaitoksiin (opintojenohjaajat, työelämä- tai urapalvelut) sekä kertoa työpaikoista esim. Facebookissa paikallisissa ryhmissä (”puskaradiot”), tilan omilla Facebook- ja nettisivuilla, Instagramissa. 

  • Voit hankkia mainostilaa myös esimerkiksi opiskelijoiden käyttämästä Frank-sovelluksesta jos tilalla on tarjolla majoitusta ja etsit laajemmin kuin vain paikallisia tekijöitä. Sovellus tavoittaa yli 100 000 opiskelijaa.
 
  • Oppilaitosyhteistyötä on hyvä pohtia myös pitkäjänteisesti tarjoamalla työssäoppimis- ja oppisopimusmahdollisuuksia nuorille. Opiskelijat voivat suorittaa opintoja myös lyhyt- ja kesäoppisopimuksella. Huomioi myös esimerkiksi markkinointiosaamisen mahdollisuudet, opinnäytetöinä tai kesätyönä alaa opiskelevalle nuorelle. Nuori voi tuottaa sisältöä tilalta esimerkiksi osana myynti- ja asiakaspalvelutehtäviä.
 
  • Suomessa on toimialoja, joiden työntekijät ovat lomautettuja kesäisin (esimerkiksi koulujen kiinteistöhuolto, keittiöhenkilökunta). Mieti yhteistyömahdollisuuksia sellaisten toimijoiden kuin muun muassa ISS kanssa.
 
  • Osa talvisesongin työntekijöistä siirtyy pohjoisesta muualle Suomeen kesäksi töihin. Yhteistyö Pohjois-Suomen työnantajien kanssa sekä luonnollisesti eri tuotantosuuntia edustavien tilojen välillä, paikkakunnalla ja/tai eri alueiden välillä.
 
  • Eläkeläiset ja osatyökykyiset muodostavat myös pitkälti käyttämättömän voimavaran maaseudun eri tehtäviin kuten esimerkiksi asiakaspalveluun.
 
  • Osatyökykyisten palkkaamisen tueksi voit saada työolosuhteiden järjestelytukea (linkki vie Työmarkkinatorille, siellä Monimuotoinen työyhteisö -otsikon alla lisätietoa >). 
 
  • Varmista avainpelaajien saatavuutta kasvattamalla kotimaisista työntekijöistä esimerkiksi työnjohtajia, kymppejä, kausityöhön.
 

 

EU- ja ETA-maiden kansalaiset 

  • EU- ja ETA-maiden kansalaiset saavat työskennellä Suomessa ilman työntekijän oleskelulupaa.
  • EU-kansalaisten, Liechtensteinin ja Sveitsin kansalaisten on rekisteröitävä oleskeluoikeutensa Maahanmuuttovirastossa, jos oleskelu Suomessa kestää yli 3 kuukautta.
  • Pohjoismaiden kansalaisten tulee rekisteröidä oleskelunsa maistraatissa.

EURES (European Employment Services) on kattava eurooppalainen yhteistyöverkosto ja laadukas julkinen palvelu, jonka avulla työnantajat ja työntekijät kohtaavat helpommin koko Euroopan alueella. Palvelu auttaa rekrytoinnissa Euroopasta. EURES-palvelu on maksutonta, palveluneuvojat työskentelevät TE-palveluissa. 

EURES järjestää rekrytointitapahtumia verkossa sekä paikan päällä eri maissa, joihin osallistumista kannattaa harkita. Esimerkiksi European Job Day -verkkotapahtumissa tavoitat tuhansia työnhakijoita eri maista. Oman TE-toimistosi EURES-neuvoja kertoo mielellään lisää. 

 Voit palkata myös ulkomaisen harjoittelijan (EU-maat, oppilaitosyhteistyö).

Työpaikoista voi ilmoittaa myös eri maiden rekrytointisivustoilla ja some-ryhmissä, itse tai rekrytointipalveluiden avulla (missä maassa ja kanavissa sovitte työpaikkaa ilmoitettavan). Lisätietoja EURES-palvelusta sekä linkkejä esimerkiksi eri Facebook-ryhmiin sivulla (jolla olet juuri, klikkaa tämä laatikko kiinni). 

Suomessa olevat ulkomaalaiset 

  • Mikäli tarjoat kesätöitä Suomessa opiskeleville kansainvälisille opiskelijoille, on hyvä ottaa yhteyttä suoraan paikallisiin oppilaitoksiin (opintojenohjaajat, työelämä- tai urapalvelut). Opiskelijan oleskeluluvalla saa tehdä ansiotyötä rajallisesti, kun oppilaitoksessa ei järjestetä varsinaista opetusta. Töitä voi tehdä 30 tuntia viikossa. Työnteko voi ylittyä joinakin viikkoina, kunhan se on vuoden lopussa keskimäärin 30 tuntia viikossa. Tähän tuli muutos 5/2022. Lue lisää
  • Pakolaisten, turvapaikanhakijoiden ja muiden maahanmuuttajien rekrytoinnissa ota muun rekrymarkkinoinnin rinnalla yhteyttä esimerkiksi vastaanottokeskukseen tai StartUp Refugees-organisaatioon. Startup Refugeesin työnvälitys ja muut palvelut ovat työnantajalle maksuttomia. Järjestö tukee pakolaisia, turvapaikanhakijoita ja muita maahanmuuttajia työllistymisessä ja yrittäjyydessä ympäri Suomea.

  • Turvapaikanhakijalla on oikeus työntekoon kolme tai kuusi kuukautta sen jälkeen, kun hän on hakenut turvapaikkaa Suomesta.

  • Erilaiset oleskeluluvat ja työnteko-oikeus, lue lisää. Tarkista tarvittaessa aina työnteko-oikeus Migrin työnantajien asiakaspalvelusta
  • Tilapäistä suojelua hakeva saa työnteko-oikeuden rekisteröityään tilapäisen suojelun hakemuksensa. Tilapäistä suojelua saavan palkkaaminen, lisätietoa ja ohjeet (esim. palkanmaksuun) Migrin sivuilla

  • Olemme koonneet erilaiset toimet Ukrainan sotaa pakenevien rekrytointiin erilliselle sivulle.  Työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautunut, tilapäistä suojelua saava, voi olla oikeutettu palkkatukeen. Ole yhteydessä TE-toimiston työnantaja- ja yrityspalveluihin ennen työsuhteen alkua!