Katsomme työelämää käytännönläheisesti maaseudulta käsin

 

Olemme mutkaton, mukava ja ammattimainen kumppani!

Olemme yritys, jonka sydän sykkii Suomen maaseudulle. Vuonna 2018 havahduttiin siihen tosiasiaan, että Suomesta puuttui toimija, joka olisi ottanut maaseudun työllistämisen ja henkilöstöasiat omakseen. Syntyi ajatus yrityksestä ja vuonna 2020 näki päivänvalon Töitä Suomesta Oy.

Palvelemme maaseudun työnantajia kattavasti työhön ja sen tekijöihin liittyvissä tilanteissa.  Tavoitteemme on auttaa maaseutua kokonaisvaltaisesti, oli kyse sitten alkutuotannosta, teollisuudesta, matkailusta tai vaikkapa järjestöistä.

Pienenä ja itsenäisenä yrityksenä toimimme joustavasti ja ketterästi sekä opimme tuntemaan asiakkaamme. Nykyaikaisilla digitaalisilla ratkaisuilla palvelumme ovat käytettävissä maanlaajuisesti. Arvostamme myös kasvokkain kohtaamista ja tulemme mielellämme asiakkaan luo myös henkilökohtaisesti. 

Suomen maaseudun töiden ja tekijöiden ykkösasiantuntijat

Riikka kurkkaa puun taka

Riikka

Työpäiväni koostuvat moninaisista tehtävistä, joilla varmistan, että arkemme rullaa ja toimintamme kehittyy. Jalat maassa ja kädet savessa-tyyppinä teen jatkuvasti yhteistyötä asiakkaittemme kanssa. Kokonaisuuden osalta vastaan asiantuntija- ja johtajarekrytoinneista sekä tuen pippurista tiimiämme. 

Viimeisen reilun kymmenen vuoden ajan työtehtäväni ovat keskittyneet rekrytointi-, HR- ja lähijohtamistehtäviin. Ymmärrän työnantajan arjessa kohtaamat haasteet ja mietin jatkuvasti, miten tehdä asioita paremmin. Tavoitteenani on paras mahdollinen lopputulos kaikille osapuolille.

Hennamari keinuu

Hennamari

Huolehdin asiakkaidemme työntekijätarpeiden täyttämisestä sekä työskentelen erilaisten työhyvinvointiin liittyvien projektien parissa. Lisäksi vastuullani on yrityksemme viestinnälliset asiat. 

Vahva kokemukseni sidosryhmä- ja verkostotyöstä on antanut mainiot edellytykset palvella sekä työnantajia että työnhakijoita ja -tekijöitä parhaalla mahdollisella tavalla sekä etsiä tarvittaessa ratkaisuja haastaviinkin tilanteisiin.

Sydämeni sykkii elinvoimaiselle maaseudulle. Haaveilen tasa-arvoisesta työelämästä sekä hyvinvoivista työyhteisöistä. 

Neuvo raha

Virpi

Merkittävä osa työni sisältöä on sekä työnantaja-asiakkaidemme että työnhakijoiden tyytyväisyys toimintaamme.  Kartoitan kokemuksia ja niiden pohjalta  kehitämme palvelujamme meille kaikille paremmaksi. Ja toki olen mukana myös toteuttamassa palveluja asiakkaillemme. Pienessä tiimissä päivät ja työtehtävät pysyvät vaihtelevina ja kiinnostavina.

Edelliset 10 vuotta kuluivat asiantuntijatöissä alkutuotannon parissa, monenlaista työkokemusta on matkalla kertynyt. Ja jossain syvällä selkäytimessä on vieläkin muistijälki aikaisista aamuista ja hikisistä, kädet likaavista työpäivistä. 

Maaseudun työt, yritykset ja niiden tekijät sekä elinympäristö haasteineen ja mahdollisuuksineen ovat minulle siis tuttuja. On ihan parasta saada edelleenkin tehdä työtä tämän kaiken kehittämiseksi.

Miksi Töitä Suomesta Oy?

100 % suomalainen yritys
Syntynyt aidosta halusta auttaa maaseutua säilyttämään elinvoimaisuutensa
Reilu, luotettava ja ammattitaitoinen
Aktiivinen viranomaisyhteistyö
Hakijakokemuksen huomioiminen

Maaseudun elinvoimaisuus

Toimintamme ydin on, että Suomen maaseutu on hyvä paikka elää ja yrittää, nyt ja tulevaisuudessa.

Suurella sydämellä

Maaseudun menestys on yhteinen tavoitteemme. Tätä edistämme suurella intohimolla ja siihen uskomme vahvasti.

Helposti lähestyttävä

Kanssamme toimiminen on mutkatonta ja pidämme asiat simppeleinä. Haluamme, että meidät tunnetaan ystävällisyydestä ja avoimuudesta. Kanssamme on mukava tehdä yhteistyötä.

Pilkettä silmäkulmassa

Asiat tehdään ammattimaisesti, mutta ei otsa kurtussa. Hymy kuuluu työpäivään.

Voimmeko olla avuksi?

Kausitöihin tulevat kolmansien maiden kansalaiset 

Kolmansien maiden maista Suomeen töihin tuleminen vaatii eniten ”paperityötä” ja huomioita myös työnantajalta. 

Varmista vanhojen työntekijöiden paluu

  • Kannattaa jättää jälkeensä suurlähettiläitä, jotka kertovat toisille työpaikasta hyvää ja helpottavat uusien työntekijöiden saamista. Työvoimavoittoisessa kausityössä vaihtuvuutta on joka tapauksessa jonkin verran.
  • Suunnittele, varaudu ja valmistaudu erilaisiin tilanteisiin ja tee rekrytointia monipuolisesti. Viime vuosien kriisit ovat osoittaneet kausityövoimamme haavoittuvaisuuden. 
  • Olemme laatineet kauden loppuun muistion työnantajalle ja työntekijälle (ukrainaksi, venäjäksi, englanniksi) – jälkimmäisessä kysytään kiinnostusta palata seuraavalle kaudelle. 
  • Mahdollista työntekijöille kausityöluvan haku ilman välittäjää – auta ja/tai hyödynnä esimerkiksi kokoamiamme ja kääntämiämme ohjeita eri lupien hakuun ja vastaa työnhakijoiden yhteydenottoihin. 

Uusien työntekijöiden rekrytointi

  • Kun käytät rekrytointi- tai henkilöstöpalveluita, käytä vain asianmukaisia ja laillisesti toimivia tahoja. 
  • Maksun periminen työntekijältä työnvälityksestä tai työpaikasta on Suomessa kiellettyä. Turvallisen rekrytoinnin tarkistuslista auttaa tunnistamaan riskejä.
  • Miten varmistat, että työntekijöiden oikeudet toteutuvat? Kuinka kauan yritys on ollut olemassa, keitä sen taustahenkilöt ovat? Onko yrityksen toiminnassa ollut ongelmia aiemmin? Miten he löytävät ja rekrytoivat työntekijät? 
  • Suomalaiset henkilöstöpalveluyritykset auttavat myös kolmansista maista rekrytoitaessa. 
  • Kausityöntekijä voi olla myös vuokratyöntekijä – käyttäjäyrityksen tiedot ilmoitetaan tässäkin tapauksessa työlupaa haettaessa Maahanmuuttovirastoon.

Työlupahakemukset (kausityötodistus, kausityöoleskelulupa) kannattaa tehdä sähköisesti  Enter Finland -järjestelmässä. Katso aina viimeisimmät ohjeet ja käytettävät lomakkeet Maahanmuuttoviraston (tai edustuston, jos viisumi) sivulta. Kattavat ohjeet kausityöntekijän työnantajalle Maahanmuuttoviraston sivuilla. Viisumien hausta (sekä oleskekelulupiin liittyvästä asioinnista lähtömaissa)  lisätietoa kunkin Suomen edustuston sivuilta. 

Työnantajana sinulla on velvollisuus säilyttää työntekijän tiedot neljä vuotta työsuhteen päättymisen jälkeen ja toimittaa tieto ulkomaisesta työntekijästä TE-toimistolle. Ilmoituksen voi tehdä myös työnantajan Enter Finlandissa.

Ukrainan sotaa pakenevien työllistämisen toimia on koottu omalle sivulleen  

Kotimaisen työvoiman rekrytointi

  • Työnantajan positiivinen näkyvyys vauhdittaa kotimaan rekrytointia. Kannattaa panostaa informatiiviseen työpaikkailmoitukseen eri kanavissa, mutta myös työnantajakuvan rakentamiseen ja tilan markkinointiin ympäri vuoden. Tästä on hyötyä rekrytoi työntekijöitä mistä maasta tai millä tavoilla tahansa. Voit hankkia myös maksullista mainontaa some-kanavissa, pienelläkin panoksella tavoittaa jo suuren määrän valikoituja silmäpareja. 

  • Mikäli tarjoat kesätöitä opiskelijoille tai koululaisille, on hyvä ottaa yhteyttä suoraan paikallisiin oppilaitoksiin (opintojenohjaajat, työelämä- tai urapalvelut) sekä kertoa työpaikoista esim. Facebookissa paikallisissa ryhmissä (”puskaradiot”), tilan omilla Facebook- ja nettisivuilla, Instagramissa. 

  • Voit hankkia mainostilaa myös esimerkiksi opiskelijoiden käyttämästä Frank-sovelluksesta jos tilalla on tarjolla majoitusta ja etsit laajemmin kuin vain paikallisia tekijöitä. Sovellus tavoittaa yli 100 000 opiskelijaa.
 
  • Oppilaitosyhteistyötä on hyvä pohtia myös pitkäjänteisesti tarjoamalla työssäoppimis- ja oppisopimusmahdollisuuksia nuorille. Opiskelijat voivat suorittaa opintoja myös lyhyt- ja kesäoppisopimuksella. Huomioi myös esimerkiksi markkinointiosaamisen mahdollisuudet, opinnäytetöinä tai kesätyönä alaa opiskelevalle nuorelle. Nuori voi tuottaa sisältöä tilalta esimerkiksi osana myynti- ja asiakaspalvelutehtäviä.
 
  • Suomessa on toimialoja, joiden työntekijät ovat lomautettuja kesäisin (esimerkiksi koulujen kiinteistöhuolto, keittiöhenkilökunta). Mieti yhteistyömahdollisuuksia sellaisten toimijoiden kuin muun muassa ISS kanssa.
 
  • Osa talvisesongin työntekijöistä siirtyy pohjoisesta muualle Suomeen kesäksi töihin. Yhteistyö Pohjois-Suomen työnantajien kanssa sekä luonnollisesti eri tuotantosuuntia edustavien tilojen välillä, paikkakunnalla ja/tai eri alueiden välillä.
 
  • Eläkeläiset ja osatyökykyiset muodostavat myös pitkälti käyttämättömän voimavaran maaseudun eri tehtäviin kuten esimerkiksi asiakaspalveluun.
 
  • Osatyökykyisten palkkaamisen tueksi voit saada työolosuhteiden järjestelytukea (linkki vie Työmarkkinatorille, siellä Monimuotoinen työyhteisö -otsikon alla lisätietoa >). 
 
  • Varmista avainpelaajien saatavuutta kasvattamalla kotimaisista työntekijöistä esimerkiksi työnjohtajia, kymppejä, kausityöhön.
 

 

EU- ja ETA-maiden kansalaiset 

  • EU- ja ETA-maiden kansalaiset saavat työskennellä Suomessa ilman työntekijän oleskelulupaa.
  • EU-kansalaisten, Liechtensteinin ja Sveitsin kansalaisten on rekisteröitävä oleskeluoikeutensa Maahanmuuttovirastossa, jos oleskelu Suomessa kestää yli 3 kuukautta.
  • Pohjoismaiden kansalaisten tulee rekisteröidä oleskelunsa maistraatissa.

EURES (European Employment Services) on kattava eurooppalainen yhteistyöverkosto ja laadukas julkinen palvelu, jonka avulla työnantajat ja työntekijät kohtaavat helpommin koko Euroopan alueella. Palvelu auttaa rekrytoinnissa Euroopasta. EURES-palvelu on maksutonta, palveluneuvojat työskentelevät TE-palveluissa. 

EURES järjestää rekrytointitapahtumia verkossa sekä paikan päällä eri maissa, joihin osallistumista kannattaa harkita. Esimerkiksi European Job Day -verkkotapahtumissa tavoitat tuhansia työnhakijoita eri maista. Oman TE-toimistosi EURES-neuvoja kertoo mielellään lisää. 

 Voit palkata myös ulkomaisen harjoittelijan (EU-maat, oppilaitosyhteistyö).

Työpaikoista voi ilmoittaa myös eri maiden rekrytointisivustoilla ja some-ryhmissä, itse tai rekrytointipalveluiden avulla (missä maassa ja kanavissa sovitte työpaikkaa ilmoitettavan). Lisätietoja EURES-palvelusta sekä linkkejä esimerkiksi eri Facebook-ryhmiin sivulla (jolla olet juuri, klikkaa tämä laatikko kiinni). 

Suomessa olevat ulkomaalaiset 

  • Mikäli tarjoat kesätöitä Suomessa opiskeleville kansainvälisille opiskelijoille, on hyvä ottaa yhteyttä suoraan paikallisiin oppilaitoksiin (opintojenohjaajat, työelämä- tai urapalvelut). Opiskelijan oleskeluluvalla saa tehdä ansiotyötä rajallisesti, kun oppilaitoksessa ei järjestetä varsinaista opetusta. Töitä voi tehdä 30 tuntia viikossa. Työnteko voi ylittyä joinakin viikkoina, kunhan se on vuoden lopussa keskimäärin 30 tuntia viikossa. Tähän tuli muutos 5/2022. Lue lisää
  • Pakolaisten, turvapaikanhakijoiden ja muiden maahanmuuttajien rekrytoinnissa ota muun rekrymarkkinoinnin rinnalla yhteyttä esimerkiksi vastaanottokeskukseen tai StartUp Refugees-organisaatioon. Startup Refugeesin työnvälitys ja muut palvelut ovat työnantajalle maksuttomia. Järjestö tukee pakolaisia, turvapaikanhakijoita ja muita maahanmuuttajia työllistymisessä ja yrittäjyydessä ympäri Suomea.

  • Turvapaikanhakijalla on oikeus työntekoon kolme tai kuusi kuukautta sen jälkeen, kun hän on hakenut turvapaikkaa Suomesta.

  • Erilaiset oleskeluluvat ja työnteko-oikeus, lue lisää. Tarkista tarvittaessa aina työnteko-oikeus Migrin työnantajien asiakaspalvelusta
  • Tilapäistä suojelua hakeva saa työnteko-oikeuden rekisteröityään tilapäisen suojelun hakemuksensa. Tilapäistä suojelua saavan palkkaaminen, lisätietoa ja ohjeet (esim. palkanmaksuun) Migrin sivuilla

  • Olemme koonneet erilaiset toimet Ukrainan sotaa pakenevien rekrytointiin erilliselle sivulle.  Työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautunut, tilapäistä suojelua saava, voi olla oikeutettu palkkatukeen. Ole yhteydessä TE-toimiston työnantaja- ja yrityspalveluihin ennen työsuhteen alkua!