Vinkit hyvän työpaikkailmoituksen kirjoittamiseen

Vinkit hyvän työpaikkailmoituksen kirjoittamiseen

13.4.2022

Olen viime aikoina kirjoittanut aika monta työpaikkailmoitusta, joissa haetaan karjanhoitajaa. Saatat ajatella, että helppoa kuin heinänteko. Voin käyttää samaa tekstiä ja vaihtaa vain päivämäärät oikeiksi. Onkohan tämä kuitenkaan paras vaihtoehto?

Työpaikkailmoitus voi olla lyhyt ja ytimekäs tai siihen voi käyttää hieman aikaa ja vaivaa.

Kumpi näistä työpaikkailmoituksista sinua kiinnostaisi enemmän?

Esimerkki 1:
“Etsitään karjanhoitajaa lypsytilalle.”

Esimerkki 2:

Vaikka olen kirjoittanut monta työpaikkailmoitusta samalla tehtävänimikkeellä, ovat kaikki ilmoitukset kuitenkin erilaisia. Työpaikkailmoituksessa onkin tärkeää nostaa esille juuri ne asiat, jotka juuri tämän tehtävän kannalta tässä työpaikassa ovat olennaisia.

Ensimmäinen vinkkini onkin räätälöidä ilmoitus tehtävänkuvan mukaan eli älä käytä samaa ilmoitusta joka tehtävässä.

Toinen vinkki on miettiä ihan aluksi, mikä on kohderyhmä eli ketä haluat ilmoituksella tavoitella. Mitä sinä työnhakijana haluaisit tehtävästä tietää? Kirjoita siitä mielenkiintoisesti. Kun teksti ei ole puisevaa, houkuttelee ilmoitus hakijoita kiinnostumaan tehtävästä.

Kolmas vinkkini on kirjoittaa konkreettisia asioita tehtävästä sekä työpaikasta.
Mitä työtehtäviin sisältyy? Mitä työpaikka tarjoaa hakijalle? Kun jo työpaikkailmoitukseen avaa tehtävänkuvaa ja työnantajaa vähän tarkemmin, säästyy työnantajaltakin aikaa ja vaivaa, kun ei tarvitse vastata erikseen hakijoille samoihin kysymyksiin: Miten lypsyt hoidetaan? Millainen tila on? Mistä löytyy asunto? Millaista kielitaitoa tarvitaan? Paljonko on palkka? Varsinkin ulkomailta lähtöisin olevat työnhakijat ovat kiinnostuneita sekä työajasta että palkasta.

Loput kaksi vinkkiäni liittyvät ilmoituksen alkuun ja loppuun.

Aluksi herätä kohderyhmän kiinnostus hyvällä ensivaikutelmalla. Tällöin saat enemmän hakijoita kiinnostumaan lukemaan ilmoituksen loppuun asti. Kiinnostuneina saat heiltä puolestaan parempia hakemuksia. Mieti, miksi hakijat valitsisivat juuri tämän tehtävän. Välillä nämä asiat saattavat olla työnantajalle itsestäänselvyyksiä, joten myös tässä on pohdinnan paikka.

Lopuksi kannusta hakijaa toimenpiteeseen eli kerro miten tehtävään voi hakea. Kiinnostunut hakija todennäköisesti ryhtyy heti toimenpiteeseen, kunhan vain tietää mitä hänen tulee tehdä.

Ennen kuin painat lähetä-nappia, lue ilmoituksesi vielä läpi. Mieti lukiessasi ilmoituksen, että hakisitko sinä juuri näillä tiedoilla tehtävää. Jos hakisit, tiedät kirjoittaneesi hyvän ilmoituksen ja voit painaa lähetä-nappia.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua. Autamme myös mielellämme työpaikkailmoitusten kirjoittamisessa ja voit tutustua palveluumme tarkemmin nettisivujemme Palvelut-osiossa.

Kausitöihin tulevat kolmansien maiden kansalaiset 

Kolmansien maiden maista Suomeen töihin tuleminen vaatii eniten ”paperityötä” ja huomioita myös työnantajalta. 

Varmista vanhojen työntekijöiden paluu

 • Kannattaa jättää jälkeensä suurlähettiläitä, jotka kertovat toisille työpaikasta hyvää. Samalla on muistettava, että työvoimavoittoisessa kausityössä vaihtuvuutta on joka tapauksessa.
 • Suunnittele, varaudu ja valmistaudu erilaisiin tilanteisiin ja tee rekrytointia monipuolisesti. Viime vuosien kriisit ovat osoittaneet kausityövoimamme haavoittuvaisuuden.
 • Olemme laatineet kauden loppuun muistion työnantajalle ja työntekijälle – jälkimmäisessä kysytään kiinnostusta palata seuraavalle kaudelle. 
 • Mahdollista työntekijöille kausityöluvan haku ilman välittäjää – auta ja/tai hyödynnä kokoamiamme ja kääntämiämme ohjeita eri lupien hakuun >

Uusien työntekijöiden rekrytointi

 • Jos käytät rekrytointi- tai henkilöstöpalveluita, käytä vain asianmukaisia ja laillisesti toimivia tahoja. Miten varmistat, että työntekijöiden oikeudet toteutuvat? Kuinka kauan yritys on ollut olemassa, keitä sen taustahenkilöt ovat? Onko yrityksen toiminnassa ollut ongelmia aiemmin? Miten he löytävät ja rekrytoivat työntekijät?
 • Väärinkäytösten ilmetessä lopeta yhteistyö. Ota yhteys viranomaisiin. Pidä huolta työntekijöistä; heille ei saa koitua harmia siitä, että he ovat ilmoittaneet epäillyistä väärinkäytöksistä. 
 • Maksun periminen työntekijältä työnvälityksestä tai työpaikasta on Suomessa kiellettyä.
 • Samoin itse rekrytoidessasi (ilmoittaminen eri kanavissa ja maissa), tarkastele yhteydenottoja vastaavasti, etenkin kun sinulle tarjotaan useampia työntekijöitä jonkun toimijan taholta.

Työlupahakemukset kannattaa tehdä sähköisesti  Enter Finland -järjestelmässä. Katso aina viimeisimmät ohjeet ja käytettävät lomakkeet Maahanmuuttoviraston (tai edustuston, jos viisumi) sivulta. Lisätietoa erilaisia kausityöluvista ja hakemisesta> 

Työnantajana sinulla on velvollisuus säilyttää työntekijän tiedot neljä vuotta työsuhteen päättymisen jälkeen ja toimittaa tieto ulkomaisesta työntekijästä TE-toimistolle. Ilmoituksen voi tehdä myös työnantajan Enter Finlandissa.

Ukrainan sotaa pakenevien työllistämisen toimia on koottu omalle sivulleen 

Kotimaisen työvoiman rekrytointi

 • Työnantajan positiivinen näkyvyys vauhdittaa kotimaan rekrytointia. Kannattaa panostaa informatiiviseen työpaikkailmoitukseen eri kanavissa, mutta myös työnantajamielikuvan rakentamiseen ja tilan markkinointiin ympäri vuoden. Tästä on hyötyä rekrytoi työntekijöitä mistä maasta tai millä tavoilla tahansa. Voit hankkia myös maksullista mainontaa some-kanavissa, pienelläkin panoksella tavoittaa jo suuren määrän valikoituja silmäpareja. 

 • Mikäli tarjoat kesätöitä opiskelijoille tai koululaisille, on hyvä ottaa yhteyttä suoraan paikallisiin oppilaitoksiin (opintojenohjaajat, työelämä- tai urapalvelut) sekä kertoa työpaikoista esim. Facebookissa paikallisissa ryhmissä (”puskaradiot”), tilan omilla Facebook- ja kotisivuilla. 

 • Kahden viikon mittainen Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelu mahdollistaa kesätyökokemuksen nuorille. Tutustu ja tienaa on suunnattu peruskoululaisille, kymppiluokkalaisille, lukiolaisille ja valmentavassa koulutuksessa oleville. Harjoittelujaksosta maksetaan palkkaa. Lue lisää >

 • Voit hankkia mainostilaa myös esimerkiksi opiskelijoiden käyttämästä Frank-sovelluksesta jos tilalla on tarjolla majoitusta ja etsit laajemmin kuin vain paikallisia tekijöitä. Sovellus tavoittaa yli 100 000 opiskelijaa.

 • Oppilaitosyhteistyötä on hyvä pohtia myös pitkäjänteisesti tarjoamalla työssäoppimis- ja oppisopimusmahdollisuuksia nuorille. Opiskelijat voivat suorittaa opintoja myös lyhyt- ja kesäoppisopimuksella. Huomioi myös esimerkiksi markkinointiosaamisen mahdollisuudet, opinnäytetöinä tai kesätyönä alaa opiskelevalle nuorelle. Nuori voi tuottaa sisältöä tilalta esimerkiksi osana myynti- ja asiakaspalvelutehtäviä. 

 • Suomessa on toimialoja, joiden työntekijät ovat lomautettuja kesäisin (esimerkiksi koulujen kiinteistöhuolto, keittiöhenkilökunta). Mieti yhteistyömahdollisuuksia sellaisten toimijoiden kuin muun muassa ISS kanssa.

 • Osa talvisesongin työntekijöistä siirtyy pohjoisesta muualle Suomeen kesäksi töihin. Yhteistyö Lapin työnantajien kanssa sekä luonnollisesti eri tuotantosuuntia edustavien tilojen välillä, paikkakunnalla ja/tai eri alueiden välillä. 

 • Eläkeläiset ja osatyökykyiset muodostavat myös pitkälti käyttämättömän voimavaran maaseudun eri tehtäviin kuten esimerkiksi asiakaspalveluun. 

 • Osatyökykyisten palkkaamisen tueksi voit saada työolosuhteiden järjestelytukea. Monimuotoinen työyhteisö -otsikon alla lisätietoa > 

 • Varmista avainpelaajien saatavuutta kasvattamalla kotimaisista työntekijöistä esimerkiksi työnjohtajia, kymppejä, kausityöhön.
 

 

EU- ja ETA-maiden kansalaiset 

 • EU- ja ETA-maiden kansalaiset saavat työskennellä Suomessa ilman työntekijän oleskelulupaa.
 • EU-kansalaisten, Liechtensteinin ja Sveitsin kansalaisten on rekisteröitävä oleskeluoikeutensa Maahanmuuttovirastossa, jos oleskelu Suomessa kestää yli 3 kuukautta.
 • Pohjoismaiden kansalaisten tulee rekisteröidä oleskelunsa maistraatissa.

EURES (European Employment Services) on kattava eurooppalainen yhteistyöverkosto ja laadukas julkinen palvelu, jonka avulla työnantajat ja työntekijät kohtaavat helpommin koko Euroopan alueella. Palvelu auttaa rekrytoinnissa Euroopasta. EURES-palvelu on maksutonta, palveluneuvojat työskentelevät TE-palveluissa. 

 Voit palkata myös ulkomaisen harjoittelijan (EU-maat, oppilaitosyhteistyö).

Työpaikoista voi ilmoittaa myös eri maiden rekrytointisivustoilla ja some-ryhmissä, itse tai rekrytointipalveluiden avulla (missä maassa ja kanavissa sovitte työpaikkaa ilmoitettavan). 

Suomessa olevat ulkomaalaiset 

 • Mikäli tarjoat kesätöitä Suomessa opiskeleville kansainvälisille opiskelijoille, on hyvä ottaa yhteyttä suoraan paikallisiin oppilaitoksiin (opintojenohjaajat, työelämä- tai urapalvelut). Opiskelijan oleskeluluvalla saa tehdä ansiotyötä rajallisesti, kun oppilaitoksessa ei järjestetä varsinaista opetusta. Töitä voi tehdä 30 tuntia viikossa. Työnteko voi ylittyä joinakin viikkoina, kunhan se on vuoden lopussa keskimäärin 30 tuntia viikossa. Tähän tuli muutos 5/2022. Lue lisää
 • Turvapaikanhakijoiden ja muiden maahanmuuttajien rekrytoinnissa ota muun työpaikkailmoittamisen rinnalla yhteyttä esimerkiksi vastaanottokeskukseen tai StartUp Refugees-järjestöön. Startup Refugeesin työnvälitys ja muut palvelut ovat työnantajalle maksuttomia. Järjestö tukee pakolaisia, turvapaikanhakijoita ja muita maahanmuuttajia työllistymisessä ja yrittäjyydessä ympäri Suomea.

 • Turvapaikanhakijalla on oikeus työntekoon kolme tai kuusi kuukautta sen jälkeen, kun hän on hakenut turvapaikkaa Suomesta. Tilapäistä suojelua hakeva saa työnteko-oikeuden rekisteröityään tilapäisen suojelun hakemuksensa. 

  Erilaiset oleskeluluvat ja työnteko-oikeus, turvapaikanhakijan palkanmaksu. Lue lisää > 

 • Tarkista tarvittaessa aina työnteko-oikeus Migrin työnantajien asiakaspalvelusta