Työntekijälle

Kausityöalusta >
Töitä Suomesta –urasivu >
TE-palvelut >

Tutustu kausityöhön

Kausityöt työllistävät ympäri vuoden. Esimerkiksi mansikan kasvukautena on erilaisia töitä tarjolla – voit aloittaa jo aikaisin keväällä tai vasta sadonkorjuuaikaan. Työt sisältävät kitkentätöitä, istutusta, marjanpoimintaa, myyntikunnostusta (punnitus ja pakkaaminen, torimyynti ja asiakaspalvelu), muita hoitotöitä kuten lannoitus, rivivälien leikkuu sekä sadonajoitusharsojen levitys ja poisto.

Sadonkorjuu eli poiminta alkaa mansikoiden kohdalla pääasiassa kesäkuun loppupuolella ja osalla alueilla heinäkuussa (sää vaikuttaa sadon kypsymiseen), joten kannattaa seurata aktiivisesti tilojen työvoimatarpeita pitkin kautta. Tiettyjä lajikkeita poimitaan vielä elokuussakin. Alkusyksystä tehdään myös seuraavan kauden valmistelutyöt. Syksyllä alkaa mm. juuresten nosto ja myyntikunnostus. Töitä saattaa riittää joulukuuhun asti.

Työ on fyysistä kuntoa vaativaa, ja pari ensimmäistä viikkoa voi mennä totutellessa tähän. Tauoilla ja työpäivän jälkeen kannattaa venytellä ja tehdä palauttavaa lihashuoltoa. Päivät myös vaihtelevat sään ja sadon kypsymisen mukaan. Työt eivät aina ala odotetusti, jos sato ei ole vielä kypsynyt – aloituspäivä saattaa muuttua. Töiden alettua sadon kypsyminen ja säät vaikuttavat edelleen. Työt alkavat aikaisin aamulla, ja hellepäivänä keskipäivällä saattaa olla esimerkiksi pidempi tauko. Kausityö vaatii tekijältään sitoutumista ja joustavuutta.

Katso lisää

Kokemuksia kausityöstä

Hakulisen Marjatilalla viljellään useampaa eri mansikka- ja herukkalajiketta. Videolla haastattelussa Ilmari, joka kertoo mansikkatilan työtehtävistä ja antaa vinkkejä tilalla työskentelyyn. Ilmari oli ensin istuttamassa ja myöhemmin kesällä poimimassa.

Jonne löysi työpaikan Töitä Suomesta -palvelun kautta kesällä 2020, ja kertoo, miksi haki kausitöitä ja miksi muidenkin kannattaa hakea.

Leivon Mansikan yrittäjä ja työntekijät kertovat kesästä 2020. Koronatilanteesta johtuen kausi oli haastava. Työntekijöiden rekrytointi kuitenkin onnistui, ja kaikki sujui hyvin. Työntekijät kertovat siitä, millaista työ on.


Vinkit työnhakuun

Alustallamme pääset tutustumaan kausitöitä tarjoaviin tiloihin ja avoimiin kausityöpaikkoihin. Alusta vaatii rekisteröitymisen, ja työnhakua varten teet alustalla oman “työntekijäkortin”. Kausityöpaikkoja kannattaa etsiä myös te-palveluiden sivuilta.

Hakiessasi tuo esiin ainakin seuraavat asiat itsestäsi:

  • Nimi ja ikä
  • Aiempi työkokemus ja/tai aiempi osaaminen tehtävään liittyen
  • Milloin olet käytettävissä
  • Tarvitsetko majoitusta
  • Miksi haet tätä työtä
 

IMG_4064

Lue myös

Ulkomaalaisen työnteko-oikeus >

Varmista, että ulkomaalaisella työntekijällä on voimassa kaikki tarpeelliset luvat työntekoon.

Työnantajan velvollisuudet >

Työsopimukset, TES, vakuutukset ja kaikki muu, mitä sinun tulee tietää työnantajana toimimisesta.

Kausityövoiman perehdytys >

Rekryt hoidettu? Poimi vinkit uusien työntekijöiden perehdyttämiseen!