Työntekijälle

Töitä Suomesta Oy:n urasivu – työpaikkoja maaseudulla 

Tutustu kausityöhön

Maa- ja puutarhatalouden kausityöt työllistävät melkein ympäri vuoden. Esimerkiksi mansikan kasvukautena on erilaisia töitä tarjolla – voit aloittaa jo aikaisin keväällä tai vasta sadonkorjuuaikaan. Työt sisältävät kitkentätöitä, istutusta, marjanpoimintaa, myyntikunnostusta (punnitus ja pakkaaminen), myyntiä ja asiakaspalvelua, muita hoitotöitä kuten lannoitus, rivivälien leikkuu sekä sadonajoitusharsojen levitys ja poisto. Myynti- ja asiakaspalvelutehtäviä voi olla tarjolla tilakeskuksessa ja/tai tilan myyntipisteissä eri puolilla. 

Sadonkorjuu eli poiminta alkaa mansikoiden kohdalla pääasiassa kesäkuun loppupuolella ja osalla alueilla heinäkuussa (sää vaikuttaa sadon kypsymiseen), joten kannattaa seurata aktiivisesti tilojen työvoimatarpeita pitkin kautta. Tiettyjä lajikkeita poimitaan vielä elokuussakin. Tiloilla on myös kasvutunneleita, jotka pidentävät kautta. Alkusyksystä tehdään myös seuraavan kauden valmistelutyöt. Syksyllä alkaa mm. juuresten nosto ja myyntikunnostus. Töitä saattaa riittää joulukuuhun asti.

Työ on fyysistä kuntoa vaativaa, ja pari ensimmäistä viikkoa voi mennä totutellessa tähän. Tauoilla ja työpäivän jälkeen kannattaa venytellä ja tehdä palauttavaa lihashuoltoa. Päivät myös vaihtelevat sään ja sadon kypsymisen mukaan. Työt eivät aina ala odotetusti, jos sato ei ole vielä kypsynyt – aloituspäivä saattaa muuttua. Töiden alettua sadon kypsyminen ja säät vaikuttavat edelleen. Työt alkavat aikaisin aamulla, ja hellepäivänä keskipäivällä saattaa olla esimerkiksi pidempi tauko. Kausityö vaatii tekijältään sitoutumista ja joustavuutta. 

Katso lisää

Kokemuksia kausityöstä

Hakulisen Marjatilalla viljellään useampaa eri mansikka- ja herukkalajiketta. Videolla haastattelussa Ilmari, joka kertoo mansikkatilan työtehtävistä ja antaa vinkkejä tilalla työskentelyyn. Ilmari oli ensin istuttamassa ja myöhemmin kesällä poimimassa.

Jonne löysi työpaikan Töitä Suomesta -palvelun kautta kesällä 2020, ja kertoo, miksi haki kausitöitä ja miksi muidenkin kannattaa hakea.

Leivon Mansikan yrittäjä ja työntekijät kertovat kesästä 2020. Koronatilanteesta johtuen kausi oli haastava. Työntekijöiden rekrytointi kuitenkin onnistui, ja kaikki sujui hyvin. Työntekijät kertovat siitä, millaista työ on.


Vinkit työnhakuun

Hakiessasi tuo esiin ainakin seuraavat asiat itsestäsi:

  • Nimi ja ikä
  • Aiempi työkokemus ja/tai aiempi osaaminen tehtävään liittyen
  • Milloin olet käytettävissä
  • Tarvitsetko majoitusta
  • Miksi haet tätä työtä

Työpaikkoja ilmoitetaan esimerkiksi TyömarkkinatorillaDuunitorilla sekä esimerkiksi some-kanavissa (Facebook-ryhmät, paikkakuntien puskaradiot, tilojen sivut ja profiilit) ja tilojen omilla nettisivuilla. Töitä Suomesta Oy tarjoaa henkilöstöpalveluita maaseudun yrityksille. Sen urasivuilla ja kanavissa on työpaikkoja eri aloilta. 

Testaa onko sinusta marjanpoimijaksi?

Hankkeen rahoittajat